Naslovnica Politika HNS o stavovima Njemačke

HNS o stavovima Njemačke

171
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Stavovi njemačke savezne vlade nisu ni izašli u javnost, a već nailaze na razne zlonamjerne interpretacije i proizvoljna tumačenja, saopšteno je u četvrtak uveče iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Jasno, prvi su u javnost i izašli isti oni, tvrdi se u saopštenju, čija je svrha biti sredstvo diskriminacije i narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

“Želimo istaći kako apsolutno dijelimo zabrinutost njemačke vlade i saveznih vlasti oko reformskih procesa koji trebaju biti temelj stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine. Jednako važno, ističemo zadovoljstvo što se naša domovina nalazi visoko u fokusu velike evropske zemlje i jedne od ključnih predvodnika Evropske unije kao što je Savezna Republika Njemačka. Iz tih razloga podržavamo otvorenu zabrinutost njemačkih vlasti oko reformskih procesa u pogledu izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih promjena”, stoji u saopštenju.

Iz HNS-a poručuju da legitimno predstavljanje, ukoliko nije koncizno ustavno i zakonodavno koncipirano i u potpunosti regulirano, zaista može biti još jedno od dodatnih sredstava diskriminacije kakva je trenutno na snazi u političkom sistemu Bosne i Hercegovine.

“Prije svega tu želimo istaći važnost potpune implementacije svih odluka Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu (prije svega u predmetu „Sejdić & Finci“) kao i odluke Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“. U tački 48. Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić & Finci“, Venecijanska komisija doslovno navodi kako u Bosni i Hercegovini nije još sazrelo vrijeme za model državnog uređenja kroz vladavinu većine, ali da je neophodno pronaći mehanizme u izbornom zakonodavstvu da kandidaturu mogu istaći i biti birani i pripadnici iz reda „Ostalih“, tj. i oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda”, smatraju u HNS-u.

Ukoliko bi legitimno predstavljanje podrazumijevalo da Hrvati biraju samo Hrvate ili Srbi samo Srbe, takav model dodatno bi, ističu, vodio u podjele i podrazumijevao još veću diskriminaciju u demokratskom i nacionalnom pogledu i bio poraz za evropsku Bosnu i Hercegovinu.

“Upravo je to srž poruke koja je upućena ispred njemačke savezne vlasti i u potpunosti podržavamo takve stavove. Hrvatski narodni sabor snažno zagovara unutrašnje, društveno i političko ujedinjenje Bosne i Hercegovine bez diskriminacije bilo koga, kao niti pokušaja dominacije te se snažno protivi narativu ratne retorike i secesionističkih pretenzija. Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine mora uživati osnovni demokratski pricnip da se kandidira i da bude izabran. Neprihvatljivo je i poražavajuće da i danas dio naših građana, uključujući pripadnike Romske i/ili Jevrejske zajednice ili neko od pripadnika drugih nacionalnih manjina, nema takvu mogućnost. Ukoliko je izraz hrvatske političke volje, kao konstitutivnog naroda, da ih u organima vlasti na svim nivoima predstavlja neko od pripadnika druga dva konstitutivna naroda, ili neko ko se izjašnjava kao pripadnik nacionalnih manjina, to je njihovo demokratsko pravo”, navodi se u saopštenju.

Hrvatski narodni sabor u saopštenju podsjeća da je legitimno predstavljanje Ustavni sud BiH izdvojio u svim svojim presudama.

“Hrvatski narodni sabor neće odustati od zahtjeva koji sprječavaju diskriminaciju i dominaciju brojčano veće konstitutivne zajednice koja je sve neustavne odredbe iskoristila čak tri puta u Predsjedništvu BiH, a takvo što kontinuirano radi na entitetskom nivou što je definirano u odluci Ustavnog suda BiH. Legitimno predstavljanje njemačke govorne zajednice i konstitutivna autonomija koju uživaju u Belgiji je primjer onoga što Hrvatski narodni sabor zagovara kao politički model u Bosni i Hercegovini. Jednakopravnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje garantuju opstojnost, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u saopštenju HNS-a BiH.

(StarMo)