Naslovnica Politika HNS: “Neviđeni politički pritisak” na pravosuđe

HNS: “Neviđeni politički pritisak” na pravosuđe

382
foto arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor BiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem ističe kako se vrši neviđeni politički pritisak na pravosudne institucije, te da je to nedopustivo u jednoj demokratskoj i pravnoj državi u kojoj bi zakoni trebali jednako vrijediti za sve.

“Je li se zaista radi o kriminalnim i protivzakonitim radnjama prepuštamo pravosuđu koje će dati konačan odgovor na sva sporna pitanja. Kriminal ima svog počinioca i treba za tako nešto odgovarati. Također, presumpcija nevinosti vrijedi za svakoga dok institucije ne dokažu drugačije. Tako nešto se zove vladavina prava i pravna država koja mora imati snažne temelje koji jednako važe za sve, i Bošnjake i Srbe i Hrvate. Sve ostalo je autokratija i vodi nas u demokratski sunovrat i totalitarni način upravljanja. To je univerzalno polazište ukoliko zaista želimo imati demokratski uređenu i snažnu državu po uzoru na zapadna društva i Evropsku uniju kojoj težimo”, navode iz HNS-a.

Ocjenjuju kako je optužba o nekakvom državnom udaru s nacionalnim predznakom jeftina floskula.

“Po istoj logici stvari jesu li američke vlasti izvršile udar prije tri dana stavljanjem nekadašnjih visokih bošnjačkih političkih zvaničnika na crnu listu zbog koruptivnih afera? Je li tako nešto udar na Bošnjake? Je li trgovina utjecajem u aferi ‘Asim’ također udar na dokazane patriote?”, pitaju iz HNS-a.

Kriminalne radnje i korupcija, kako su naglasili, nemaju nacionalni, jezički ili vjerski predznak.

“Medijska huškanja, prozivanje i etiketiranje bilo koga u ovom trenutku predstavlja neodgovorno ponašanje koje u svojoj krajnosti ne može ničemu doprinijeti osim trovanju međunacionalnih odnosa koji su već ionako narušeni. Kreiranjem lažne slike stvara se još veća društvena i politička dubioza koja u krajnjem ishodu ne može doprinijeti ničemu dobrom”, poručuju iz HNS-a.

(StarMo)