Naslovnica BiH HNS: Nepovoljan položaj hrvatskih proizvođača…

HNS: Nepovoljan položaj hrvatskih proizvođača…

426
foto: arhiva

Mostar — Odjel za privredu Glavnog vijeća HNS BiH, održao je drugu redovnu sjednicu u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. Sjednici su prisustvovali predstavnici Saveza Udruženja pčelara „Kadulja“ i predstavnici Seljačkog Saveza FBiH.

Na sjednici se raspravljalo o problemima s kojima se susreću ova dva sektora, odnosno pčelari i seljački savez FBiH, te je zaključeno da se poduzmu aktivnosti koje bi rezultirale lakšim poslovanjem svih zaposlenih u ovim sektorima, posebno sa većinskih hrvatskih područja.

Također, zaključeno je da se održi tematska sjednica po pitanju stanja u poljoprivredno-prerađivačkom sektoru, sa naglaskom na vinarstvo i duhansku proizvodnju.

Posebno je naglašen nepovoljan položaj hrvatskih proizvođača i prerađivača svinjskog i goveđeg mesa, a koje je nastalo kao odluka nekih institucija na nivou BiH.

Osim ove tri, raspravljano je i o stanju u kojoj se nalaze poduzeća koja bave teretnim prevozom, odnosno o nametima koje su obavezni plaćati. Također, jedna o tema bilo stanje u metalskom sektoru, odnosno programi podsticaja.

Po svim tačkama dnevnog reda doneseni su zaključci i dogovorene aktivnosti koje će se poduzeti s ciljem rješavanja problema, saopštio je Ured za informiranje HNS-a BiH.

(StarMo)