Naslovnica Politika HNS: Nelegalan i nelegitiman CIK

HNS: Nelegalan i nelegitiman CIK

469

Mostar — Hrvatski narodni sabor BiH u saopštenju za javnost smatra u potpunosti “neprihvatljivim postupanje Centralne izborne komisije BiH koje, shodno, odbacuje”.

“Nedopustivo je da nelegalno i nelegitimno tijelo preuzima nadležnosti za koje nema nikakvog zakonskog utemeljenja postupanjem koje nije u nadležnosti CIK-a već izvršne i zakonodavne vlasti. Takvo ponašanje smatramo neprimjerenim, time više što se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u složenim vremenima koji dolaze kao posljedica globalne pandemije koja je uzrokovala istovremene izazove zdravstvenim i ekonomskim sistemima”, stoji u saopštenju HNS-a.

U HNS-u smatraju da bilo koja inicijativa, odluka, zaključak ili drugi akt “koji donosi nezakonito i nelegitimno tijelo” ne može se prihvatiti kao pravno valjan niti se po istom može postupati.

Hrvatski narodni sabor traži hitne konsultacije demokratski izabranih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, “kao jedinih ovlaštenih i nadležnih da u novonastalim okolnostima oblikuju rješenja u Izbornom zakonu u pogledu svih pitanja koja se tiču lokalnih izbora”.

Podsjećanja radi, CIK BiH usvojila je zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH. Prema tom zaključku, zbog situacije u vezi sa koronavirusom, stvorene su “objektivne i neotklonjive smetnje za provođenje slobodnih izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH”.

(StarMo)