Naslovnica Politika HNS: Napad na konstitutivnost – napad na domovinu BiH

HNS: Napad na konstitutivnost – napad na domovinu BiH

403
foto arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) u saopštenju za javnost u ponedjeljak odbacio je navode predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, te osudio “prijetnje nastavkom majorizacije koje narušavaju stabilnost političkog dijaloga”, napominjući da je “upravo politički dijalog preduslovt za izgradnju prosperitetne, stabilne i moderne domovine tri konstitutivnih naroda”.

“Legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora apeliraju na odbacivanje direktnog narušavanja ustavom definiranih prava konstitutivnih naroda, napominjući da HNS u svojim zahtjevima za Hrvate ne traži veća prava od onih koja su zagarantirana bošnjačkom i srpskom narodu”, stoji u saopštenju.

“Napad na konstitutivnost hrvatskog naroda napad je na domovinu Bosnu i Hercegovinu, njene temelje i njenu budućnost. Pokušaji razgradnje temeljnih demokratskih principa legitimne zastupljenosti na svim nivoima vlasti zabrinjavajući su politički instrument slabljenja pozicije hrvatskog naroda, diskreditacije prava jednakosti, te alarmantno narušavanje Ustava BiH”, smatraju u HNS-u.

Hrvatski narodni sabor napominje da je “legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim nivoima vlasti ključno za Bosnu i Hercegovinu u cjelini”, te da to pitanje predstavlja “prostor za iznalaženje političke saradnje kojom će se politički partneri dokazati opredijeljenost za mirnu, cjelovitu, naprednu i evropsku BiH”.

(StarMo)