Naslovnica Politika HNS: Lokalne izbore raspisati početkom maja

HNS: Lokalne izbore raspisati početkom maja

392

Mostar — Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH je, na tragu ranijih zahtjeva i promišljanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS), predložio inicijativu Vijeću ministara BiH, da u saradnji s nadležnim institucijama napravi procjenu uslova za početak izbornog procesa Lokalnih izbora 2020. godine, saopšteno je u subotu iz HNS-a.

Iz HNS-a podsjećaju kako su zbog aktuelnog zdravstveno-epidemiološkog stanja prouzrokovanog koronavirusom, prvi u BiH izašli s prijedlogom kako se uz ovakve mjere moraju donijeti kvalitetna zakonska rješenja pri organizaciji izbora. Upućen je poziv predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine da donesu zakonski utemeljene odluke po ovom pitanju, te je važnim naglašen i konačni politički konsenzus.

“S ranije održanog sastanka predsjednika stranaka Hrvatskog narodnog sabora jednoglasno je upućen poziv zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine na donošenje odluke, pozivajući se na ulogu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao zakonodavnog tijela, bez čije odluke, niti jedna druga institucija ne može doći do zakonskog rješenja. Lokalne izbore, naglašeno je, trebalo bi raspisati početkom maja, kako bi se izbori održali u oktobru, poštujući sve zakonske rokove u Bosni i Hercegovini za održavanje istih”, stoji u HNS-ovom saopštenju.

HNS insistira na odlukama koje su u skladu sa i zasnovane na Ustavu i zakonima koji su u Bosni i Hercegovini na snazi, suzdržavajući se od narušavanja zakonodavnog poretka i stabilnosti, stoji u saopštenju koje je objavio Ured za informiranje HNS-a.

(StarMo)