Naslovnica Politika HNS: Jerusalem glavni grad Izraela

HNS: Jerusalem glavni grad Izraela

159
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Hrvatski narodni sabor pokrenut će službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael saznaje Hrvatski Medijski Servis od dobro informiranog izvora u HNS-u.

Ova inicijativa se najavljuje nakon što je izraelska ambasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržala hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona.

„To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za direktnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti ko će biti njihovi legitimni predstavnici“, ističe sagovornik HMS-a, prenosi televizija N1.

Inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

„Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na podršku koju daje palestinskoj strani i s obzirom na današnju uvrijedljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, ali mislim da je to naša moralna obaveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog“, istakao je izvor HMS-a.

Dodaju da “ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o jevrejima, muslimanima ili kršćanima”.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama Hrvatski Medijski Servis saznaje kako će HNS samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

(StarMo)