Naslovnica Politika HNS brani Kolindu, krivi “političko Sarajevo”

HNS brani Kolindu, krivi “političko Sarajevo”

312
foto: arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH saopštio je u petak kako su novi pokušaji “destabilizacije bilateralnih odnosa s Republikom Hrvatskom destruktivna retorika političkog Sarajeva, koje neutemeljenim napadima i lažnim navodima nastoji profitirati od izazivanja haosa i netrpeljivosti”.

“Za razliku od međunarodnih partnera bošnjačkog političkog tijela koji sistemski narušavaju osnovna ljudska prava, demokratske principe i vladavinu zakona, Republika Hrvatska je ozbiljan evropski partner i najveći prijatelj Bosne i Hercegovine. Kao najistaknutiji zagovarač integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, Republika Hrvatska i hrvatski politički zvaničnici dokazali su predanost stabilnosti, socio-ekonomskom napretku, političkom dijalogu i miru BiH”, stoji u saopštenju.

U HNS-u tvrde i kako su “lažni navodi o narušavanju suvereniteta BiH” instrument narušavanja dobrosusjedskih odnosa, kako bi se Bosnu i Hercegovinu udaljilo od euroatlantske budućnosti.

“Apsurdno je da upravo bošnjačko političko tijelo, koje svoju vanjskopolitičku strategiju temelji na bilateralnim provokacijama, zabrinjavaju tkz. izjave koje ne doprinose poboljšanju dobrosusjedskih odnosa. Sve češći istupi političkog Sarajeva zabrinjavajuća su praksa propagiranja nestabilnosti što ukazuje na nepoštovanje i nepoznavanje žitelja Bosne i Hercegovine koji u svojoj domovini, umjesto zapaljive retorike i pokušaja izazivanja nemira, žele mir, stabilnost, saradnju i napredak.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svom političkom angažmanu predano doprinosi ostvarenju ciljeva za koje se Bosna i Hercegovina samostalno opredijelila, ustrajno podižući pitanja koja doprinose razvoju i stabilnosti BiH na najviše instance međunarodnih razgovora”, stoji uz ostalo u saopštenju.

(StarMo)