Naslovnica Politika HNS BiH, preko Cvitanovića, obećava “kvalitetne odgovore na predstojeće izazove”

HNS BiH, preko Cvitanovića, obećava “kvalitetne odgovore na predstojeće izazove”

163
Ilija Cvitanović; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Vanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne političke organizacije hrvatskog naroda u BiH biće održano 19. februara.

Tada će se, “u slučaju da propadnu pregovori u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, Hrvati u BiH konsolidirati i dati kvalitetne odgovore na predstojeće izazove”.

Kazao je to danas novinarima Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, nakon sastanka predsjednika stranaka okupljenih oko HNS-a, koji je održan u Mostaru u sjedištu HDZ-a BiH – piše avaz.ba.

Cvitanović je kazao da je na sastanku “usaglašen konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava”. Taj prijedlog, dodao je, “poslan je pregovaračima američke i evropske administracije, kao i partnerima koji učestvuju u tom procesu.

– To je minimum ispod kojeg HNS neće ići, a unutar prijedloga je način izbora članova Predsjedništva, Doma naroda i kluba Hrvata Doma naroda FBiH. To je zajednički, jedinstven stav i linija ispod koje niko od nas neće ići – rekao je Cvitanović.

Na pitanje da pojasni koja je to linija ispod koje se neće ići, Cvitanović je rekao da je to legitimno predstavljanje, kontitutivnost i ravnopravnost naroda, kada se govori o izmjenama Izbronog zakona.

(StarMo)