Naslovnica Politika HNS BiH osuđuje, ali i “ostaje otvoren” za pregovore…

HNS BiH osuđuje, ali i “ostaje otvoren” za pregovore…

166
foto arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine oštro je osudio nakon današnjeg zasjedanja u Mostaru “bošnjačke političke stranke koje bojkotiraju pregovore o postizanje dogovora o izmjenama Izbornoga zakona i ograničenim izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine”.

Ipak, HNS BiH “ostaje otvoren za pregovore na načelima Političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020., uključujući ograničene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine.

Na način da bi se “implementirale sve presude Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine u interesu konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana na načelima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja”.

Smatraju i kako je, u suradnji s nadležnim institucijama Republike Hrvatske, “potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Daytonskoga i Washingtonskoga sporazuma koja su narušena neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i ureda OHR-a u Sarajevu u protekla dva desetljeća”.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine izražava i svoje “snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka visokoga predstavnika za Bosnu i Hercegovinu o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine koje nisu na tragu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić U 23/14.”

– Ovim izmjenama je trenutni nelegalni sastav Središnjeg izbornog povjerenstva dobio iznimno velike ovlasti što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motiviranih odluka – naglašeno je.