Naslovnica BiH HNS BiH – “Herceg-Bosna” u zamrzivaču…

HNS BiH – “Herceg-Bosna” u zamrzivaču…

281

Mostar – Nevladina organizacija zvana „Hrvatski narodni sabor BiH“ (HNS BiH) odlučila je svoj djelokrug rada i interesovanja preusmjeriti i na plan međunarodnih odnosa.

Iako se radi o klasičnoj NVO organizaciji, poput hiljada drugih u našoj zemlji, HNS BiH već godinama sebi uzima za pravo da komentariše sva najvažnija politička i javna zbivanja u BiH, a sada evo i u svijetu i to bez ikakvih ustavno-pravnih ovlaštenja u smislu državne infrastrukture!?

Mada za sebe tvrdi da je „krovna politička institucija Hrvata u BiH“ (ma šta to značilo), HNS BiH se ne može protumačiti nikako drugačije, nego kao svojevrsna „Vlada Hreceg-Bosne u zamrzivaču“, koja bi “kada dođe trenutak”, učas postala ono što zapravo jeste – nova vlast. Tako se u javnosti i politici stav HNS BiH godinama nameće kao nekakav „službeni stav Hrvata u BiH“, iako o tome nije izvršeno bilo kako istraživanje ili stoji neki lako provjerljiv javni podatak. O Ustavu i zakonima da i ne govorimo…

Sve se bazira na predpostavljenom autoritetu jedne suštinski NVO organizacije sa političkim i paradržavnim ambicijama, koja je sebi uzela za pravo da etiketira cijele narode i kači im oko vrata etiketu „terorista“.

PISALI MACRONU, A TUŽAKALI BOŠNJAKE

Osuda terorizma u Francuskoj i podršaka predsjedniku, Emmanuelu Macronu, svakako nije niti može biti sporna, ali se iz tona odaslanog saopštenja može itekako prepoznati drugačiji koncept, pa i zacrtani cilj djelovanja i stvaranja utiska, kako u BiH ima onih, koji osuđuju „terorizam“ (Hrvati), ali eto i onih (Bošnjaci) koji su ga „prakticirali“, a sada ga, navodno, minimiziraju ili prešućuju. HNS BiH je pisao poruku – Macronu, a zapravo je na umu imao Bošnjake-muslimane u BiH i “posljedice ekstremnog islamističkog djelovanja nad Hrvatima tijekom rata u BiH 1992-1995”.

Jasno je da HNS BiH ovim saopštenjem želi poslati jasno adresiranu poruku o „jedinstvenom cilju“ većinski katoličke Evrope, kojoj Hrvati, kao katolici “pripadaju”, a koja je, eto “ugrožena” od strane islamskog radikalizma, odnosno Bošnjaka-muslimana.

Svođenje Armije RBiH samo na  „islamski radikalizam“, odnosno na kraju krajeva – terorizam je jedna od najopasnijih teza, koja se pojavila u javnom prostoru u zadnje vrijeme. I to nije prvi put. Radi se o namjernom “grubom startu” bez pardona, kojim se žele prikupiti neki poeni na ekstremnoj desnoj radikalnoj međunarodnoj sceni, a cijeli jedan narod – Bošnjake predstaviti kao potencijalne jateke ili pak direktne izvršitelje ideje i prakse radikaliziranog islama i povezanog terorizma.

Pri tome HNS BiH nudi malo opipljivih dokaza, ali zato krajnje opasno etiketizira druge i drugačije, te pri tome još drži lekcije iz „europskog“ ponašanja, iako je praksa HNS BiH miljama udaljena od vrijednosti na kojima se sazdana Evropska unija.

“ZABORAVLJENE” PRESUDE HAŠKOG SUDA

NVO HNS BiH „zaboravlja“ i svoje bezbroj puta iznesene stavove o negiranju pravosnažnih presuda Haškog suda. Presude se tako otvreno relativiziraju ili pak tumače kao nekakve bjelosvjetske zavjere. Radi se o pravilu ponašanja i postupanja u javnom sektoru, a ne o nekom izuzetku „marginalnih grupa“. Da se ne lažemo; službeni je to stav i politika, između ostalog i HNS BiH. Koliko se to uklapa u “europejstvo” na koje se poziva – to je sasvim drugo pitanje. Odgovor na ovo pitanje je poprilično jasan, ali su ga u HNS BiH jednostavno odlučili negirati, kao da taj problem uopšte ne postoji!?

Počinitelji i naredbodavci nekih od najgnusnijih zločina se slave kao heroji i javno se nude kao poželjni model ponašanja i promišljanja te štite svim sredstvima, baš kao da na zvaničnom međunarodnom Sudu, osnovanom od strane UN-a nisu iznesene činjenice od kojih se ledi krv u žilama. Sve je to za za njih, “konstrukcija”, “laž”, “obmana” ili “zavjera”…, ali su islamski teroristi među Bošnjacima u BiH itekako stvarni.

Taj i takav HNS BiH bi, nakon svega, htio držati Bošnjacima, kao – ‘nota bene’ evropskom narodu, lekcije iz „europeizma“, te „partnerima iz EU“, poručiti kako se njih ne moraju plašiti, jer su eto, Europejci i katolici.

Sva je sreća što ovakve teze, ipak još uvijek ostaju tek na marginama političke scene u Evropi, među najradiklanim desničarima, koji bi najradije, da mogu, opet “očistili Evropu” od nepoželjnih elementa, kao i prije sedamdesetak godina.

(StarMo)