Naslovnica Život HNK: Završena Dječija sedmica

HNK: Završena Dječija sedmica

440
foto: zvanična internet-stranica Vlade HNK-a

Međugorje — U sklopu obilježavanja Dječje sedmice, u Majčinom selu u Međugorju organizirana je dodjela nagrada za najbolje dječje likovne radove o temi: „Kad odrastem želim biti …”.

Prvu nagradu dobila je Selma Mučište iz JU ”Dječji dom Mostar”, drugu Antonio Spajić iz Majčinog sela, a treću Doris-Benedikta Ćavar iz Doma ”Ivan Pavao II.”, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Alma Kozo, pomoćnica ministra za socijalnu zaštitu, u ime dr. sc. Gorana Opsenice, ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, pozdravila je prisutne i čestitala nagrađenim učenicima.

„Tradicionalno, u prvoj sedmici oktobra, mnogobrojnim aktivnostima obilježavamo Dječju sedmicu na području cijele Federacije, te, naravno, i mi na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Cilj Dječje sedmice je promocija dječjih prava na različnim nivoima, usmjeravanje pažnje javnosti na prava, potrebe i mjesto djece u društvu, kao i na njihovo aktivno učestvovanje u projektima lokalne zajednice”, rekla je pomoćnica Kozo.

”Ne zaboravimo uzeti u obzir dječju perspektivu svaki puta kad se bavimo djecom. Slušajmo šta nam ona imaju reći. Izborimo se za to da se mišljenja djece slušaju redovno, a ne samo prigodno. Djeca su budući odrasli građani, ali već danas bitni članovi društva. Pokažimo im to u svakoj prilici u kojoj donosimo odluke koje će utjecati na njihov život”, rekao je u obraćanju prisutnima fra Dragan Ružić, direktor Majčinog sela.

Prigodne poklone nagrađenim učenicima, te televizijske prijemnike ustanovama koje brinu o djeci bez roditeljske zaštite uručile su predstavnice Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Vlade HNK Alma Kozo i Janja Milinković.

(StarMo)