Naslovnica Izdvojeno HNK: Usvojen nacrt Budžeta – 17 miliona KM više…

HNK: Usvojen nacrt Budžeta – 17 miliona KM više…

315

Mostar — Skupština HNK prihvatila je danas Nacrt proračuna HNK za 2020. godinu.

Proračun je planiran u iznosu od 239,99 miliona maraka i u odnosu na 2019. godinu veći je za oko 17 milijuna maraka – kazao je premijer HNK Nevenko Herceg.

“Najveći dio tog uvećanja ide za plaće i doprinose proračunskih korisnika, kao rezultat kolektivnih ugovora potpisanih sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i sa sindikatima policije i državnih službenika. Također, značajno uvećanje, oko dva milijuna maraka grant sredstava, ide za bolnice i domove zdravlja, 4,5 milijuna za izvršne sudske presude i dva milijuna maraka za šport i kulturu” – izjavio je Herceg prije početka sjednice Skupštine.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako je u proračunu planiran značajan iznos za poticaje privredi, poljoprivredi, ugostiteljstvu i turizmu.

“Ovo je možda prilika da Vlada promjeni način poticaja za zapošljavanje, da potičemo zapošljavanje mladih ljudi s biroa u privatnim tvrtkama, koje će godinu dana zadržati inženjere svih struka kako bi većina njih, zavisno od rezultata njihova rada, ostajala u tim firmama” – istaknuo je Špago.

Dodao je kako se “više novca mora usmjeriti i u obrazovanje”.

“Ono na čemu ću inzistirati je povećanja grant sredstava za javne visokoškolske ustanove (Sveučilište u Mostaru i Univerzitet “Džemal Bijedić”), kao i na popunu radnih mjesta prema sistematizaciji u Pedagoškim zavodu Mostar i Zavodu za školstvo Mostar, čiji bi stručni kadar u budućem razdoblju trebao raditi na novim nastavnim planovima i programima što nam je itekako potrebno s obzirom na ostvarene rezultate bh. učenika na PISA istraživanju” – istaknuo je Špago.

(StarMo)