Naslovnica Mostar HNK: Stanje sve lošije, mjere se ne poštuju

HNK: Stanje sve lošije, mjere se ne poštuju

155

Mostar — Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), u Bosni i Hercegovini, svakim danom je lošija, međutim novih mjera zasad nema. Na snazi su stare, koje se uglavnom ne poštuju ili se poštuju jako malo. Ni interesovanje za vakcinama nije očekivano, prenosi federalna.ba.

Sedam osoba tokom posljednja 24 sata preminulo je na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Na bolničkom liječenju u ovom trenutku se nalazi 98 bolesnika od kojih je 14 na invazivnoj i dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali stabilno.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu evidentirano je novih 167 slučajeva COVID-a 19, a izdana su i 154 rješenja o samoizolaciji.

“Još sam 15. augusta prekinuo godišnji odmor, jer je već tada kompletan Infektivni odjel KB ‘dr. Safet Mujić’ bio ispunjen. Inače zbrinjavamo samo pacijente sa srednje teškim kliničkim slikama, dok se oni s teškim šalju u COVID bolnicu. Oni koji su cijepljeni imaju povoljne kliničke slike i brzo ozdravljaju. Antipropaganda za vakcine kojoj smo svjedočili je velika ludost. Da dosad nisu izumljene, čovječanstva ne bi ni bilo”, kazao je šef Infektivnog odjela KB “dr. Safet Mujić Nazif Derviškadić, uz apel građanima da se vakcinišu i pridržavaju makar onih mjera koje su na snazi.

Građani Mostara osim što ne žele da se cijepe, ne poštuju ni epidemiološke mjere.

Maske gotovo više da niko ne nosi čak ni u zatvorenim prostorima, a da niko ne mari o koronavirusu svjedoče i javna okupljanja, kao i popunjenost bašta gradskih kafića.

U starom dijelu grada primjetan je veliki broj turista koji se vraćaju u grad na Neretvi.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)