Naslovnica Mostar HNK: Sindikati traže “redovitu nastavu za učenike završnog razreda”

HNK: Sindikati traže “redovitu nastavu za učenike završnog razreda”

300
foto arhiva

Mostar — Sindikat učitelja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) od Kriznog stožera HNŽ-a zatražio je da se u “redovitu nastavu vrate barem učenici devetih razreda osnovne škole, ako to nije moguće za sve razrede, s obzirom da za učenike završnih razreda slijedi upis u srednje škole”.

“Tražimo od članova Kriznoga stožera HNŽ-a da ne ‘treniraju strogoću’ nad onima koji su najmanje krivi za ovu situaciju. Dana 3. ožujka u osnovnim školama koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu od 9.100 učenika pozitivna su samo četiri, a u izolaciji ih je 37 (podatci uzeti iz svih osim škole na Buni, koja nije u sindikatu). Ako pogledamo podatke, pitamo se je li potrebno i dalje izvoditi nastavu s ovakvim mjerama kao što su do sada bile ili se trebamo vratiti u redovitu nastavu u ovih 11 radnih tjedana koliko je ostalo do završetka nastavne godine”, priopćio je Sindikata učitelja HNŽ-a.

Dodaju se kako se iz navedenih podataka vidi da su djeca “dobro otporna prema covidu-19, a neodgovornost odraslih i stožera koji donosi preporuke, a ne obvezu, dovodi do pogoršanja epidemiološke situacije”.

“Čim je nešto preporuka, to nije obvezno i sklono je subjektivnom tumačenju i primjeni, što se dosad i vidjelo, dok sve radi kao da nema pandemije, niti se tko pridržava mjera, a nad učenicima se provodi svaka preporučena mjera. Napominjemo da su u sklopu nerazumnih mjera učenicima zabranjene izvannastavne aktivnosti, odnosno sekcije, dopunska i dodatna nastava, dok nesmetano idu na izvanškolske aktivnosti poput raznih sportskih klubova i skupina”, navode iz Sindikata.

(StarMo)