Naslovnica Mostar HNK: Sigurnosno stanje “zadovoljavajuće” – Opozicija se ne slaže

HNK: Sigurnosno stanje “zadovoljavajuće” – Opozicija se ne slaže

421
zasjedanje Skupštine HNK

Mostar — Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) raspravlja danas o Informaciji o stanju sigurnosti u HNK u prvih devet mjeseci tekuće godine.

Inforamciju o stanju sigurnosti je pripremilo Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK. U Informaciji se, navodi da je stanje sigurnosti u HNK, kako se naglašava „povoljno“.

Ministar unutrašnjih poslova HNK-a, Slađan Bevanda kazao je kako je „temeljem statističkih podataka iz evidencija MUP-a, stanje sigurnosti zadovoljavajuće, i da je bolje nego u istom periodu 2018. godine”.

Upitan da prokomentira sigurnosne probleme zbog migranata u Hercegovini, ministar Bevanda je rekao kako migrantska kriza „utiče na stanje sigurnosti svugdje, pa i u HNK“.

Bevanda i naglasio kako je to pitanje kojim bi se državni organi „trebali puno više posvetiti, poput državnog Ministarstva sigurnosti i Granična policija BiH“.

Predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago (SDA) pozvao je da Skupštine i Vlada HNK da „konačno riješe pitanja vezana za stanje u MUP-u, misleći pri to da se otkoči imenovanje policijskih odbora“.

“Oko 218 je trenutno upražnjenih radnih mjesta, nepostojanja, odnosno nefunkcionisanja određenih tijela u MUP-u HNK-a koji utiču na kvalitet rada prije svega policijskih službenika”, rekao je uz ostalo Špago.

Raspravu o stanju sigurnosti u HNK tražila je najprije opozicija, nakon, kako su ustvrdili „niza ubistava i pljački koji su se proteklih mjeseci dogodili u tom dijelu BiH“, a potom i vladajući HDZ BiH, „zbog migranata“.

Zastupnik opozicionog SDP-a, Aner Žuljević ocijenio je na ranije održanoj press konferenciji svoje stranke kako je Vlada HNK-a u Izvještaju o stanju „sigurnosti situaciju predstavila kao bajku”.

“Prvo što moramo uraditi jeda se depolitizira policijska struktura, da se konačno imenuju policijske strukture u skladu sa zakonom. Ne možemo mi pričati o ambijentu sigurnosti, ako nam je MUP devastiran, ako je tamo anarhija u sistemu koji treba da čuva ovu zajednicu od anarhije”, istakao je Žuljević.

(StarMo)