Naslovnica Mostar HNK: Šest sedmica opadao broj novooboljelih, a onda…

HNK: Šest sedmica opadao broj novooboljelih, a onda…

515
sjedište Vlade HNK; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je redovnu sjednicu na kojoj je sagledana trenutna epidemiološka situacija u Kantonu, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

“Prema izvještaju kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo u ovoj godini zabilježen je pad novooboljelih u šest uzastopnih sedmica zaključno s 21. februara 2021. godine. Međutim, u periodu od 22. do 28. februara ponovo dolazi do porasta broja novooboljelih, a taj rast se nastavlja i ovoj sedmici”, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije, održat će se radni sastanak s nadležnim inspekcijama, na kojem će se prezentovati trenutna epidemiološka situacija, sagledati stanje na terenu i predložiti mjere u svrhu efikasnije inspekcijske kontrole.

“Krizni štab poziva na dosljedno poštivanje epidemioloških mjera, posebno izbjegavanja većih skupova i zatvorenih prostora, te nošenje maski i držanje preporučene distance. Navedene mjere, uz redovnu higijenu ruku, izbjegavanje dodirivanja lica rukama, ostajanje kući ukoliko se osoba ne osjeća dobro su, za sada, najbolji i najefikasniji način zaštite.

Pokažimo odgovornost i prema sebi i prema drugima – poštujmo propisane epidemiološke mjere”, navodi se u saopštenju, objavljenom nakon sjednice Kriznog štaba HNK-a.

(StarMo)