Naslovnica Mostar HNK: Šest ljekara zaraženo koronavirusom

HNK: Šest ljekara zaraženo koronavirusom

386
dr. Jelena Ravlija

Mostar — Štab civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) objavio je na redovnoj online press-konferenciji u utorak tačne podatke o tome koliko je ljekara, medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja van stroja, nakon što je 17. marta, sa prvim registrovanim slučajem koronavirusa u Mostaru, ta bolest ušla u sistem SKB Mostar.

“Ukupno je, zaključno sa 12. 4., je zaraženo 6 ljekaraa, od kojih jedan je hospitaliziran, 4 sestre i 3 nezdravstvena radnika”, izjavila je na press-konferenciji dr. Jelena Ravlija, glavni epidemiolog SKB Mostar. Ona je dodala da se u martu u samoizolaciji nalazilo 36 osoba iz zdravtsvenog sistema, a u aprilu, zaključno sa 12. aprilom, njih 40.

Na online konferenciji za medije je rečeno i da su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom u HNK.

“U proteklih 24 sata, u SKB-u Mostar testirano je 109 uzoraka, od toga je za prostor HNK potvrđeno troje pozitivnih na Covid-19, svo troje iz Čitluka”, izjavio je na online video-konferenciji za medije član Štaba CZ HNK-a i savjetnik kantonalnog premijera, Darko Juka.

On je dodao i da se u Izolacijskom bloku Covid-19 bolnice SKB-a Mostar u tom trenutku leži 28 bolesnika i to 9 u respiracijskom centru, dakle težih slučajeva, te 19 u Izolacijskom bloku 2, dakle radi se o srednje teškim slučajevima.

Podsjećanja radi, u HNK do sada su od zaraze koronavirusom oboljele ukupno 204 osobe, a šest osoba – 3 iz Konjica, te po jedna iz Čapljine, Čitluka i Mostara je preminulo.

(StarMo)