Naslovnica Mostar HNK: Samoizolacija se, uglavnom, poštuje

HNK: Samoizolacija se, uglavnom, poštuje

386

Mostar — U posljednja 24 sata u Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNK zaprimljene su četiri prijave građana u vezi sa korona virusom (COVID-19), a odnosile su se na rad jednog ugostiteljskog objekta i na osobe mlađe od 18 ili starije od 65 godina, koje se ne pridržavaju mjera o zabrani izlaska.

To je saopšteno jutros iz OC-a CZ-e HNK-a. U izvještaju se navodi da je osoba prijavljena zbog nepridržavanja mjera samoizolacije.

Četiri osobe su prijavile dolazak u BiH iz drugih zemalja, te su evidentirani, a njihovi podaci su proslijeđeni nadležnim službama, dodaje se u izvještaju.

U biltenu CZ-a HNK-a se navodi da na području Grada Čapljine nije bilo prijava o kršenju samoizolacije.

U opštini Čitluk, Kantonalni karitas dostavio je 100 pari rukavica i 100 maski. Volonteri Crvenog križa redovno vrše dostavu kućnih potrepština i lijekova za starije i nemoćne osobe u MZ Vionica.

U saradnji Crvenog križa Čitluk i Crvenog križa Mostar-Blagaj, dostavljena je humanitarna pomoć, hrana i kućne potrepštine za lice inicijala A.D. iz Blizanaca.

Što se tiče područja opštine Stolac, iz Doma zdravlja Stolac izvještavaju da nema sumnjivih na virus COVID-19.

U Domu zdravlja Stolac na broju 063 842-820 može se zatražiti pružanje zdravstvenog savjetovanja i psihosocijalne pomoći. Prostor Sportske dvorane Stolac određen je za trijažu, dok je dio Osnovne škole određen za ljekarsko osoblje.

Tokom jučerašnjeg dana radnici Komunalnog i Elektro poduzeća vršili su sitne popravke kako bi se moglo izvršiti čišćenje i dezinfekcija.

Planirano je za početak staviti u funkciju 40 kreveta.

Prostorije motela Vila Raguza određene su za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu sa izrečenim mjerama izolacije.

U opštini Neum nisu zabilježena kršenja mjera samoizolacije. Iz Doma Zdravlja Neum izvještavaju da su izdata tri nova rješenja o samoizolaciji.

Svi kojima su izrečene mjere, redovno se javljaju dežurnom ljekaru i nemaju nikakvih simptoma.

Što se tiče opštine Jablanica, tokom dana izvršeni su molerski i vodoinstalaterski radovi na Izolatoriju u objektu „Dom Samaca“, čiji je vlasnik JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine – Podružnica Hidroelektrane na Neretvi Jablanica, za smještaj osoba koje nemaju uslove za kućni tretman – starijih osoba bez nadzora, korisnika staračkog doma, pacijenata koji nemaju uslova provođenja izolacije u kućnim uslovima. Radovi se nastavljaju danas.

Jučer su javno objavljeni brojevi Mobilnih timova matičnih ureda, a informacije o kontakt telefonima za građane su postavljene putem RTV Jablanica, WEB stranice Opštine Jablanica i putem live kamera BH Telekoma na području Opštine Jablanica.

Na području Opštine Jablanica u izolaciji se nalazi 210 osoba. Patrole policije izvršile su kontrolu osoba sa područja te Opštine kojima je određena samoizolacija od strane federalnih i kantonalnih inspekcijskih organa vezano za pandemiju korona virusa, a te osobe su zatečene na adresi stanovanja uz poštivanje naloženih mjera.

Sve donesene naredbe od Federalnog, Kantonalnog i Opštinskog štaba Civilne zaštite se provode i poštuju.

Izuzetak je slučaj kada je jedna osoba sa područja Opštine Prozor-Rama zatečena u Neretvanskoj ulici, a prekršila je rješenje o samoizolaciji o čemu je upoznat Kantonalni sanitarni inspektor koji će poduzeti dalje zakonske mjere.

Pripadnici policijske stanice Prozor-Rama izvršili su provjeru 128 osoba kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije i utvrdili da sve osobe poštuju izrečenu im mjeru.

Na području te Opštine je, u proteklih 24 sata, prijavljeno 8 osoba koje su stigle iz inostranstva, te će za te osobe tokom dana biti izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije. Ukupan broj evidentiranih pristiglih osoba iz inostranstva na području Opštine prozor-Rama do 14 sati je 280.

U toku dana u petak, boravak na području Opštine prijavile su tri osobe koje imaju prebivalište u drugim opštinama BiH.

(StarMo)