Naslovnica Mostar HNK: Rebalasom budžet uvećan za oko 9 miliona KM

HNK: Rebalasom budžet uvećan za oko 9 miliona KM

447
foto arhiva - ilustracija

Mostar –Zastupnici Skupštine HNK danas na sjednici razmatraju rebalans kantonalnog budžeta za 2020. godinu u iznosu od 249,3 miliona maraka, a što je za oko 9 miliona više u odnosu na budžet usvojen krajem prošle godine.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago novinarima je uoči sjednice kazao da će Klub SDA “podržati ovaj rebalans”, te izrazio nadu da će on danas biti usvojen kako bi se krenulo u realizaciju tzv. “korona zakona” u iznosu od 8,8 miliona maraka.

Špago je pojasnio da su rebalansom “srezani određeni troškovi koji se odnose na režijske troškove za kapitalna ulaganja, nabavku opreme, zatim viškovi sredstava za nova zapošljavanja u institucijama obrazovanja, policije, pravosudnih tijela, administracije”.

Dodao je kako rebalansom “nisu dirani grantovi bitnim županijskim institucijama, kao što su Sveučilište u Mostaru i Univerzitet “Džemal Bijedić”, bolnice, domovi zdravlja, socijalne kategorije”.

– Uštede koje je Vlada u ovom momentu uspjela uraditi omogućile su da imamo danas proračun koji je na papiru veći za nekih 9 miliona maraka, a kada se uđe u suštinu daleko je niži nego što je na papiru – kazao je Špago.

Kantonalni ministar financija, Adnan Faladžić, istaknuo je da je cilj rebalansa bio postići dodatnu fiskalnu stabilnost i umanjiti rashodovne pozicije na razinu koju je realno moguće realizirati.

(StarMo)