Naslovnica Izdvojeno HNK: Požari širom kantona, izgori šuma

HNK: Požari širom kantona, izgori šuma

735

Mostar — Više desetina požara i u protekla 24 sata registrovano je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na području Mostara, registrovana su četiri požara, a uglavnom je na različitim mjestima gorjela trava i nisko rastinje, javili su jutros iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a.

“I dalje je aktivan požar na lokalitetu ‘Mala Rujišta’, gori šuma, trava i nisko rastinje”, javljaju iz Civilne zaštite.

Na teritoriji Grada Čapljine registrovano je osam požara. Pored ostalog, u četvrtak od 15:45 do 17:00 sati od Gabele prema Strugama podmetnut je požar na više lokacija, o čemu je obaviještena policija. Gorjelo je visoko i nisko rastinje, te je oštećeno više voćnjaka i vinograda.

Na području opštine Konjic i dalje su aktivna požarišta na lokalitetima Klis-Obrenovac, Ljesovina, Žitače, Čelina, Požetva i Ljuta, te požar u Nevizračkom zaljevu i na Bolobanovom brdu. Zabilježena su još četiri požara na konjičkom području, a na Prevlju je oko podneva gorjela hrastova šuma.

U opštini Jablanica, već četvrti dan vatrogasci gase požar na širem prostoru MZ Ostrožac. Vatrogasci su tokom prethodne noći i dana gasili požar na području Žuglići-Brgulići-Mrakov, te su ga stavili pod kontrolu oko ponoćnih sati. Tokom noći i narednih sati vatrogasci su na terenu, na prostoru Štrbina i Nagore. Pored profesionalnih vatrogasaca u gašenju požara učestvuju i vatrogasci DVD Jablanica.

Na području opštine Prozor, već od 8. aprila u 17 sati gori šuma iznad sela Dobroša i požar se kreće prema Crnom vrhu na planini Makljen. “Požar je još uvjek aktivan, te ugrožava stanovništvo naselja Dobroša, Perići i Naukovići. U toku dana helikopter Oružanih snaga djelovao je u 10 navrata.

Istog dana, od 18 sati na planini Draševo gori šuma. Požar je još uvijek aktivan, te prijeti opasnost da zaprimi veće razmjere. Helikopter OS BiH stigao je na područje opštine Prozor 9. aprila u 09.30 sati, ali nije mogao djelovati – zahvatiti vodu ni na Jablaničkom niti na Ramskom jezeru zbog gustog dima.

Na požarištu Ustirama-Kućani-Klek helikopter OS BiH djelovao je u 29 navrata, požar je i dalje aktivan.

U opštini Čitluk evidentirana su tri, a Stolac dva požara. Gorjeli su trava i nisko rastinje, stoji u izvještaju OC-a CZV-e HNK-a.

(StarMo)