Naslovnica Mostar HNK: Požar se kreće prema tri naselja

HNK: Požar se kreće prema tri naselja

283
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Širom Hercegovačko-neretvanskog kantona i u protekla 24 sata su bjesnili požari, vidljivo je iz jutrošnjeg, redovnog izvještaja Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a.

Na području Stoca, požar koji je izbio u petak, 6. augusta, na lokaciji Stolovi-Crnoglav i dalje je aktivan. “Požar se kreće prema naseljenim mjestima Zaušje, Stupišta i Podosoje. Na terenu su vatrogasci i lokalno stanovništvo”, stoji u izvještaju CZ-a.

Takođe, navodi se da je jutros u 7 sati izbio požar na Rivinama. Gori trava i nisko rastinje. Na terenu su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stolac.

Na području Neuma, požar kod sela Zelenikovac i Hutova je ugašen, a požar na platou Gornjeg Hrasna, koji se širio prema kućama u selima Podkula i Dašnica, je lokaliziran. Vatrogasci su na terenu i rade na saniranju požarišta, stoji u biltenu CZ-a.

Iz Civilne zaštite javljaju i da je iz Profesionalve vatrogasne jedinice Čapljina na ispomoć u Neum otišlo 12 vatrogasaca sa tri vozila, kako bi pomogli u borbi sa požarom na području Hutovo, gdje je u nedjelju veći dio dana gorjela šuma.

Takođe, na području Čapljine, jedna vatrogasna ekipa izašla je na teren lokaliteta Dašnica i nadzirala požarište cijelu noć.

Samo u protekla 24 sata na području HNK je zabilježeno 20 požara, u kojima je na područjima lokalnih zajednica Čapljina, Čitluk i Prozor/Rama gorjela šuma u više navrata.

(StarMo)