Naslovnica Mostar HNK: Postrožiti ili ublažiti mjere?

HNK: Postrožiti ili ublažiti mjere?

348
sjedište Vlade HNK; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Usljed pogoršanja epidemiološke situacije na području Hercegovačko-neretvanskog kantona nadležni razmišljaju o pooštravanju mjera koje bi trebale doprinjeti smanjenju broja oboljelih od COVID-a 19.

Iz Kriznog štaba HNK najavili su radni sastanak s nadležnim inspekcijama na kojem će biti predstavljena trenutna epidemiološka situacija, sagledano stanje na terenu i predložene mjere u svrhu efikasnijeg inspekcijskog nadzora.

Iz kantonalne Vlade pozivaju na dosljedno poštivanje epidemioloških mjera. „Ovo je produženje mjera još 14 dana. Iza toga će se ponovo analizirati kakvo će biti epidemiološko stanje u kantonu, i donijet će se dalje odluke hoće li se te mjere produžiti, hoće li se možda postrožiti“, kaže Kristina Crnjac, glasnogovornica Vlade HNK, prenosi federalna.ba.

No, sve su glasniji i oni koji se zalažu za normalizaciju stanja u društvu, jer, kažu mjere koje se provode uništavaju i fizičko i psihičko zdravlje svih, a djece posebno.

„Broj zaraženih u našem kantonu nije zabrinjavajući, kako stručnjaci to ocjenjuju. I iz tog razloga smo mišljenja da je ipak trebalo pristupiti normalizaciji nastave. Je li se iko zapitao kako sve ovo djeluje na učenike, njihovo psihičko stanje, i na koncu na usvajanje gradiva?!“, stava je Mirjana Laganin, predstavnica udruženja „Naša djeca“.

Slično razmišljaju i u Sindikatu školstva.

„Što se tiče škole, mi očekujemo u narednom periodu da se mjere stave na one kakve su bile prije COVID-a. Prošao je već duži period, a nije bilo zaraze u školama, nije bilo ni klastera, smatramo da bi se djeca trebala vratiti u škole u potpunom kapacitetu“, navodi Omer Tipura, predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja u HNK.

Inače, u protekla 24 sata na Klinici za infektivne bolesti u Mostaru, od posljedica COVID-a 19, umrle su dvije osobe, a na bolničkom liječenju su 33 bolesnika.

(StarMo)