Naslovnica Život HNK: Porodično nasilje poraslo za 80 posto tokom pandemije

HNK: Porodično nasilje poraslo za 80 posto tokom pandemije

69
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Tokom pandemije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nasilje u porodici povećalo se za oko 80 posto a u većini slučajeva radi se o maltretiranju supružnika, potvrdio je glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić.

– Najčešće je riječ o maltretiranju bračnog druga, znači osobe muškog spola prema svojoj supruzi koja kasnije većinom odustane od krivične prijave – naveo je Marić za Fenu.

Kako je kazao, MUP HNK je prije dvije godine pokrenuo i kampanju o tome kako prepoznati nasilje u porodici i kako ga prijaviti.

– Nastojali smo educirati građane šta je to nasilje u porodici, da je to kazneno djelo i kako ga i gdje prijaviti. Primijetili smo pomak, ali u doba pandemije, kada je kretanje građana bilo vremenski ograničeno, tada je to nasilje eskaliralo i prema našim analitičkim pokazateljima negdje od 72 do 80 posto se povećalo – naveo je Marić.

Koordinator Stručnog tima za zaštitu od nasilja i trgovinu ljudima u Centru za socijalni rad Grada Mostara Tomislav Pupić kazao je kako oni u Centru za razliku od njihovih kolega iz MUP-a ne mogu govoriti o ekspanziji nasilja u porodici jer MUP sigurno ima mnogo više takvih prijava, ali je potvrdio kako su prošle godine imali oko stotinjak prijavljenih slučajeva, što otprilike odgovara prosjeku ranijih godina.

– To ne znači da je došlo do stagnacije nasilja jer mi uvijek baratamo i operiramo s onom sivom brojkom pa računamo da je takvih slučajeva otprilike sedam puta više od broja koji je prijavljen. To nam predstavlja jedan veliki problem jer bi mogli pomoći žrtvama a one se uglavnom ne obraćaju ni policiji ni nama, pa ni nevladinim organizacijama – kazao je Pupić.

Dodaje kako je u najvećem broju riječ o fizičkom nasilju.

(StarMo)