Naslovnica Mostar HNK: Počinje upis u srednje škole

HNK: Počinje upis u srednje škole

99
ministar obrazovanja HNK-a, Rašid Hadžović; foto: ilustracija

Mostar — Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) raspisalo je konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2022./2023. godinu, a prijave za upis počinju danas.

Rašid Hadžović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta kazao je Feni kako je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) 1.810 učenika završilo osnovnu školu, ali da je ipak otvoreno malo više mjesta.

“Raspisali smo nešto malo veći broj mjesta. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv, odnosno koliko će se stvarno učenika upisati u srednje škole”, naglasio je ministar, prenosi Mostarski.ba.

Dodao je kako je planirano oko 1.950 upisnih mjesta.

“Otvoreno je nekih 1.950 upisnih mjesta. Mi imamo mogućnosti da upisujemo i učenike iz drugih kantona tako da uvijek moramo ostaviti više mjesta nego što imamo završenih učenika”, naglasio je ministar.

Podsjetio je kako su, uz gimnazijski program, ponuđeni i četverogodišnji i trogodišnji stručni programi.

Budući srednjoškolci u HNK-u također se mogu upisati u programe likovne i muzičke umjetnosti te u Karađoz-begovu medresu.

Što se tiče gimnazijskog programa, ministar kaže kako je otprilike u cijelom kantonu planirano 15 razrednih odjela, a u Gradu Mostaru njih 11.

Podsjetio je i da postoje tri upisna roka te da drugi i treći počinju 27. juna, tj. 25. augusta 2022. godine.

(StarMo)