Naslovnica Mostar HNK: Pet dana zaredom nema novozaraženih

HNK: Pet dana zaredom nema novozaraženih

99
foto arhiva

Mostar — Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u posljednjih par sedmica sve je bolja, a zadnjih pet dana zaredom u tom kantonu nema novozaraženih koronavirusom, kazao je portparol Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Pero Pavlović.

Prema njegovim riječima, na sve bolju epidemiološku situaciju utjecalo je više razloga, poput toplijeg vremena, odgovornog ponašanja većine građana, te procesa vakcinisanja.

“Kolikog god proces vakcinisanja u našoj državi ne ide na najbolji mogući način, sretna je okolnost da se ta imunizacija korektno i kvalitetno događa u zemljama u okruženju. Tako da oni ljudi koji dolaze iz regije u naš kanton, u našu državu, nisu više prenosnici virusa pa je moguće, i to jedan od razloga što danas imamo dosta dobru situaciju u HNK”, kazao je Pavlović.

Kad su u pitanju preventivne mjere, smatra kako veliki dio građana poštuje mjere, napomenuvši kako nadležna inspekcijska tijela vrše kontrolu i provedbu mjera koje su u ovom trenutku na snazi.

Upitan hoće li doći do ublažavanja nekih mjera koje su trenutno na snazi, Pavlović je kazao kako će o tome odlučiti Vlada FBiH te podsjetio građane na još neke mjere kao što je zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom i više od 100 na otvorenom prostoru.

“Mi vjerujemo s obzirom na to da imamo dobru situaciju, da bi mogla ove ili sljedeće sedmice ići i preporuka prema Vladi FBiH da još dodatno relaksira mjere koje su sada na snazi”, rekao je portparol Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

Pozvao je građane da poštuju mjere jer, kako kaže, samo zajedničko odgovorno ponašanje može dovesti do ublažavanja mjera i zadržavanja dobre epidemiološke situacije.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 484 uzoraka, a i Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije bilo pozitivnih.

(StarMo)