Naslovnica Život HNK: Osam prijava građana u vezi sa koronavirusom

HNK: Osam prijava građana u vezi sa koronavirusom

517
foto arhiva

Mostar — U posljednja 24 sata u Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNK zaprimljeno je 8 prijava građana u vezi sa koronavirusom (COVID-19), a odnosile su se na kršenje zabrane rada 2 ugostiteljska objekta, 2 frizerska salona i 1 prodavnica auto dijelova, 2 prekršaja samoizolacije i jedan slučaj većeg okupljanja građana na jednom mjestu.

To je saopšteno jutros iz OC-a CZ-e HNK-a.

Navodi se i kako je jedna osoba prijavila dolazak u BiH iz Hrvatske, te je evidentirana, a podaci su proslijeđeni nadležnim službama.

U opštini Jablanica, patrole policije su izvršile kontrole osoba kojima je određena samoizolacija, od strane federalnih i kantonalnih inspekcijskih organa, vezano za pandemiju koronavirusa. Te osone su zatečene na adresi stanovanja uz poštivanje naloženih mjera.

Iz Doma zdravlja Jablanica su informirali Opštinski štab civilne zaštite da je na dan 30. 03. 2020. godine broj pacijenata koji su u izolaciji 79.

U opštini Prozor, pripadnici policije su juče izvršili provjeru 61 osobe kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije i utvrdila da sve osobe poštuju izrečenu im mjeru.

Na području opštine Prozor, prema jučerašnjem stanju, su u prethodna 24 sata prijavljene dvije 2 osobe koje su stigle iz inostranstva, te je za njih tokom dana izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije. Ukupan broj evidentiranih pristiglih osoba iz inostranstva na području te opštine do 15.00 sati 30. 3. 2020. godine je 290.

U toku 30. 3. 2020. godine prijavila je boravak na području te opštine jedna osoba koja ima prebivalište u drugoj opštini u BiH.

Juče je iz zaštitne zdravstvene mjere samoizolacija izišlo 20 osoba. Ukupni broj osoba koje su do sada izišle iz zaštitne zdravstvene mjere samoizolacije na području opštine Prozor – Rama je 107.

Trenutno na području općine Prozor-Rama pod zdravstvenim nadzorom (samoizolacija) nalazi se 183 osobe.

U opštini Neum, Opštinski štab CZ održao je juče sjednicu, na kojoj su sve naredbe i preporuke koje je izdao štab produžene do 15. 04. 2020. Svi uključeni u sprječavanje širenja koronavirusa podnijeli su izvještaje o do sada provedenim aktivnostima. Ocijenjeno je da je dosadašnji rad uspješan. Istaknuta je dobra koordinacija između svih službi, te da će naredni dani biti odlučujući za sprječavanje širenja koronavirusa.

U kontaktu sa Domom zdravlja Neum potvrđeno je jedno novo rješenje o samoizolaciji. Svi koji su pod izrečenim mjerama se javljaju dežurnom ljekaru i nemaju nikakvih simptoma, javili su jutros iz OC-a CZ-e HNK-a.

(StarMo)