Naslovnica Izdvojeno HNK: Opet “štrajk upozorenja” prosvjetara

HNK: Opet “štrajk upozorenja” prosvjetara

418
foto arhiva

Mostar — Malo vijeće Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije i Samostalni sindikat odgoja i obrazovanja HNK donijeli su odluku o štrajku upozorenja, koji će se održati u ponedjeljak, 09. 12., i to prvi sat prve smjene i prvi sat druge smjene.

Odluka je donesena na zajedničkoj sjednici dvaju sindikata, a kao razloge štrajka navodi se, među ostalim, “neusklađivanje koeficijenata složenosti poslova i neisplata tužbi po dogovorenoj dinamici i nepoštivanje redoslijeda isplate”.

Također, upozorava se i problem neusvajanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda te, kako se navodi, “neprihvatljiv odnos prema radnicima koji se primaju na određeno vrijeme i neraspisivanje natječaja te neprihvatljiv obračun prijevoza”.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti za 10 posto od 1. januara 2020. godine, ubrzanje isplata pravomoćnih presuda i poštivanje reda, hitno stavljanje u raspravu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda, raspisivanje natječaja i primanje na neodređeno vrijeme radnika za kojima, kako kažu, “postoji potreba već duže vrijeme te obračunavanje prijevoza po kilometru”.

Ako se u narednom periodu, a najkasnije do 20. decembra 2019. godine ne nađe kompromisan dogovor, pripremit će se generalni štrajk.

(StarMo)