Naslovnica Mostar HNK: Određuju se lokacije za smještaj oboljelih od koronavirusa

HNK: Određuju se lokacije za smještaj oboljelih od koronavirusa

1010
foto arhiva

Mostar — Operativni centar Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona objavio je jutros izvještaj o stanju u vezi sa epidemijom koronavirusa u protekla 24 sata.

U izvještaju stoji da je na području Grada Čapljina određen smještaj za srednje i teško oboljele. Već nekoliko dana u saradnji sa crvenim križom obilaze se osobe starije od 65 godina i pruža im se adekvatna pomoć.

Prijavljena su tri nova rješenja za samoizolaciju. Izvršena je provjera samoizolacije za 139 osoba, pri čemu tri osobe nisu pronađene na adresi. Od 18:45 do 21:30 sati u utorak izvršena je dezinfekcija javnih površina i prometnica u gradu.

Što se tiče opštine Čitluk, četiri osobe su se javile da se nalaze u samoizolaciji. Zaprimljena je jedna anonimna dojava da jedna osoba krši samoizolaciju.

Na području Jablanice, obavljen je rad na pranju i dezinfekciji saobraćajnica i ostalih površina prema planu Opštinskog štaba CZ.

U opštini Prozor, Štab CZ u utorak je donio odluku o određivanju smještajnih kapaciteta za osobe lakše i srednje teško oboljele od koronavirusa (COVID 19) na području opštine Prozor. Određene su lokacije Ekonomija (do 40 osoba), te Dom za stare i nemoćne osobe na Šćitu, kapaciteta do 80 osoba.

Na osnovu odluke o proglašenju stanja nepogode na području opštine Prozor-Rama, Štab Civilne zaštite donio je odluku o obveznom evidentiranju osoba sa prebivalištem van opštine Prozor-Rama prilikom boravka na području te opštine.

Pripadnici Policijske stanice Prozor-Rama u utorak su izvršili provjeru 42 osobe kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije, te utvrdili da svi poštuju izrečenu im mjeru.

Na području te opštine je u proteklih 24 sata prijavljeno 25 osoba koje su stigle iz inostranstva, te će za njih tokom dana biti izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije.

Ukupan broj evidentiranih pristiglih osoba iz inostranstva na području Prozora do 14.00 sati u utorak bio je 237.

(StarMo)