Naslovnica Mostar HNK: Nema koronavirusa, ali osnovan je Krizni štab

HNK: Nema koronavirusa, ali osnovan je Krizni štab

418
foto: Vlada HNK

Mostar — Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ne postoji niti jedna osoba za koju se sumnja da je zaražena koronavirusom, kazao je u izjavi za novinare glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović.

“Ključno i bitno kazati je da u ovom trenutku na područje našeg kantona nema osoba oboljelih od tog virusa i nemamo niti jedan slučaj koji na to ukazuje. Zavod za javno zdravstvo HNK i sve ostale institucije koje trebaju nešto raditi po ovom pitanju uključene su i svakodnevno ćemo komunicirati s javnošću i ponuditi odgovore na sva eventualna pitanja”, kazao je Pavlović.

Što se tiče kineskog radnika u Čapljini o kojem su mediji pisali proteklih dana, Pavlović je naveo kako je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić potvrdio da je to zdrav čovjek.

“Doktor Avdić lično se išao uvjeriti u zdravstveno stanje tog radnika. Navedeni radnik išao je u Kinu proslaviti Novu godinu i vratio se ovamo, trenutno je već pet dana pod nadzorom i trebao bi biti još najmanje toliko. Ta izoliranost, odnosno karantin organiziran je i provodi se na vrlo profesionalan način i po najvišim standardima i to je samo mjera predostrožnosti budući da je navedeni čovjek došao s prostora na kojem ima jako puno oboljelih”, istakao je, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Šta će se dogoditi ako neko ulazi u Bosnu i Hercegovinu iz Kine ili neke druge zemlje, pitanje je za Vijeće ministara BiH, dodao je Pavlović.

“Ono što mi u ovom trenutku činimo i možemo učiniti je da nad svim onim ljudima za koje znamo da su preko graničnog prelaza koji je vezan za naš kanton došli iz navedenih područja na prostor HNK, vršimo preventivni nadzor, provjeravamo zdravstveno stanje osoba koje se onda u skladu s onim što kaže struka izoliraju ili stave u karantin kako bi se moglo detaljno utvrditi njihovo zdravstveno stanje”, kazao je.

Pavlović je obavijestio novinare da je ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Goran Opsenica donio rješenje o imenovanju Kriznog štaba zaduženog za poduzimanje mjera zaštite stanovništva od novog koronavirusa.

Krizni štab kojeg čine predstavnici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo, Sveučilišne i Kantonalne bolnice Mostar i Kantonalnog štaba civilne zaštite, provodit će epidemiološka ispitivanja i poduzimati odgovarajuće mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti s ciljem sprječavanja i suzbijanja koronavirusa na području HNK.

(StarMo)