Naslovnica Mostar HNK: Ne održavati javne skupove

HNK: Ne održavati javne skupove

184
foto arhiva

Mostar — Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) donio je naredbu kojom se zabranjuju posjete bolnicama i ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području HNK.

Naredba je donesena s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane koronavirusom u skladu sa Naredbom kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Preporučuje se također da se ne održavaju javni skupovi, odnosno organizirana okupljanja građana na za to prikladnom prostoru prema propisima o javnom okupljanju, saopšteno je na službenoj internet-stranici Vlade HNK.

Osobama starije životne dobi preporučuje se izbjegavanje bespotrebnog kretanja, korištenje javnog prevoza, te da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnog liječnika i u bolnice ako im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita. Ako je osobi te dobi potreban recept ili ljekarski savjet, preporučuje se najprije kontaktirati ljekarka telefonski.

Zdravstvenim ustanovama na području HNK naloženo je da obustave redovne specijalističko-konsultativne preglede, a neophodni specijalističko-konsultativni pregledi bit će obavljani po procjeni specijaliste, stoji u saopštenju.

(StarMo)