Naslovnica Mostar HNK: Nastava odgođena do daljnjeg

HNK: Nastava odgođena do daljnjeg

233

Mostar — Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona donio je u četvrtak, među ostalim, i odluku o odgađanju nastave na području HNK, saopšteno je u petak ujutro iz Operativnog centra civilne zaštite HNK-a.

“Izvođenje nastave u svim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona odgađa se od 01. 04. 2020.godine, do daljnjeg. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja”, navodi se u tekstu naređenja Štaba CZ HNK-a.

Naređeno je i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru da za potrebe zdravstvenih ustanova u provođenju mjera borbe protiv korona virusa (COVID 19), na području Hercegovačko-neretvanskog kantona “stavi na raspolaganje sve svoje ljudske i materijalno-tehničke resurse”.

Podsjećanja radi, redovno izvođenje nastave u HNK prekinuto je izbijanjem epidemije koronavirusa. Od tada se nastava odvija online ili preko društvenih mreža, a i javni TV-emiteri pokrenuli su instruktivne emisije za učenike osnovnih škola.

Inače, u jutrošnjem izvještaju OC-a CZ-e HNK-a stoji i kako su u protekla 24 sata u Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNK zaprimljene 3 prijave građana u vezi sa korona virusom (COVID-19), a odnosile su se na 2 okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu i rad jednog frizerskog salona.

Tokom dana, pet osoba je prijavilo svoj dolazak u BiH. Tri osobe su došle iz Njemačke, a dvije iz Hrvatske. Svi su evidentirani, a njihovi podaci su proslijeđeni nadležnim službama.

Iz CZ-a podsjećaju da su, u cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim i ostalim službama, brojevi telefona za sve informacije o COVID-19 121, 036 327 387, te 063 000 121.

(StarMo)