Naslovnica Mostar HNK: Na šišanje od 4. maja

HNK: Na šišanje od 4. maja

667

Mostar — U Hercegovačko-neretvanskom kantonu epidemiološka situacija je i dalje povoljna pa je tako u protekla 24 sata zabilježen samo jedan novi slučaj covida-19, i to u Mostaru.

Specijalista infektolog dr. Siniša Skočibušić na redovnoj konferenciji za novinare kazao je da su u protekla 24 sata u covid-bolnicu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar hospitalizirana dva nova pacijenta, a dva su otpuštena na kućno liječenje.

Trenutno se u mostarskoj covid-bolnici liječe 22 pacijenta, od kojih su četiri na respiratoru u teškom stanju, a četiri na liječenju uz potporu kisikom. Ostali su stabilno i u fazi oporavka.

Dr. Skočibušić zahvalio je građanima na pridržavanju propisanih mjera čime su, kako je rekao, doprinijeli stabilizaciji stanja na području HNK.

“I dalje je važno pridržavati se individualnih mjera, kao što su nošenje maske, pranje ruku i održavanje fizičke udaljenosti metar do dva od drugih osoba. Poštivanjem tih mjera zadržat ćemo ovakve stabilne brojke i nećemo imati dodatne valove zaraze koji bi opteretili naš zdravstveni sistem”, poručio je dr. Skočibušić.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka javnosti je predstavio novi set odluka Štaba civilne zaštite HNK prema kojima se osobama starijim od 65 godina, pored već postojećih termina ponedjeljkom, srijedom i petkom, dozvoljava izlazak nedjeljom u vremenu do 13 sati, dok se osobama mlađim od 18, uz već postojeće termine utorkom, četvrtkom i subotom, dozvoljava izlazak nedjeljom iza 14 sati. Ova odluka počet će se primjenjivati već u nedjelju, 3. maja.

“Također, od 4. maja omogućava se rad zanatskim radnjama i malim obrtima, poput cvjećara, urara, frizerskih i kozmetičkih salona, uz obavezno poštivanje epidemioloških zaštitnih mjera socijalne distance, zaštitnih maski i rukavica, te higijene. Frizerski i kozmetički saloni moraju se pridržavati posebnih mjera, poput uporabe vizira, jednokratnih pregača i jednokratnih peškira”, dodao je Juka, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Od ponedjeljka, 4. maja, mijenja se i odluka o zabrani okupljanja više od pet osoba te će biti dozvoljeno okupljanje maksimalno deset osoba uz obavezno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, u prvom redu socijalne distance.

Vezano za rad ugostiteljskih objekata, završetak školske godine te rad vrtića, Juka je najavio kako će se tim pitanjima Vlada i Štab HNK pozabaviti sljedećih dana.

S obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju Štab civilne zaštite HNK neće se više oglašavati svakodnevno putem konferencija za novinare, već jednom sedmično, srijedom u 13 sati.

Javnost će o novostima vezanim za covid-19 pandemiju biti izvještavana putem saopštenja za javnost svakodnevno.

(StarMo)