Naslovnica Život HNK Mostar započinje pozorišnu sezonu

HNK Mostar započinje pozorišnu sezonu

430

Mostar — Repertoarskim izvedbama predstave „Identitluk“ – u srijedu 26. i četvrtak 27. augusta, zvanično će započeti 26. pozorišna sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, saopšteno je iz Kazališta. Riječ je o koprodukcijskoj predstavi HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti koja je za kratko vrijeme osvojila sjajne kritike i stekla veliku popularnost među publikom.

U njoj se na satiričan način propituju identiteti i njihovo shvatanje u BiH, a već je, osim u Mostaru, izvedena u Ljubuškom, Trebinju, Živinicama, Zvorniku i Bijeljini. Pozvana je na tri pozorišna festivala – krajem mjeseca, tačnije 30. augusta, „Identitluk“ će biti odigran u okviru takmičarsskog programa 39. Pozorišnih igara u Jajcu, potom 27. septembra na 17. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“, i 23. oktobra na 30. Marulićevim danima u Splitu.

„Nakon uspješne jubilarne 25. pozorišne sezone nastavljamo punog kapaciteta i s mnogo planova. Osim aktivnosti na postavljanju novih predstava prema zacrtanom repertoarskom planu, već za dan-dva objavit ćemo konkurs za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku autora do 35 godina starosti. Nagrađeni tekst bit će postavljen na scenu tokom 2021. godine. Uskoro ćemo nastaviti i s radom Dramskog studija mladih, a u tome smjeru započet ćemo i novi projekat odnosno radionicu dramskog pisanja“, kazao je direktor HNK Mostar Ivan Vukoja.

U septembru će HNK Mostar nastupit sa svojom nagrađivanom predstavom „Gnijezdo“ na Festivalu glumca u Konjicu. Ova predstava proglašena je najboljom predstavom u cjelini na dva festivala – 3. Međunarodnom teatarskom festivalu „Dani Jurislava Korenića“ u organizaciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet 11“ u Banjoj Luci. Krajem istog mjeseca na sceni HNK Mostar gostovat će HNK Šibenik s Krležinom predstavom „Leda“.

(StarMo)