Naslovnica Mostar HNK Mostar: Predstava po knjizi “Isus, sin Čovječji”

HNK Mostar: Predstava po knjizi “Isus, sin Čovječji”

409
foto: HNK Mostar

Mostar — Dramatizacijom poezije u prozi Halila Džubrana, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru priprema novi, zanimljiv pozorišni komad kojim želi scenski obilježiti korizmeni period koji završava Uskrsom.

Za novu predstavu izabrana je jedna od najpoznatijih knjiga ovoga velikoga libanskog pisca “Isus, sin Čovječji”, koja stilom podsjeća na biblijske parabole, a koji je kroz vid poezije u prozi na intiman način povezao boga, čovjeka i prirodu, saopćila je mostarska kazališna kuća.

Reditelj predstave je Robert Pehar, koji je poručio kako je Džubran upravo u ovom djelu uzdizao sve ono što je glavna poruka svih religija svijeta: da je Bog ljubav. Dodao je kako se u njemu na nevjerovatno senzibilan način kroz lepezu nježnosti može osjetiti šta ovaj teološki mislilac i pjesnik osjeća prema Isusu Kristu.

“Pretvaranje priča iz ovog djela u predstavu i prebacivanje pozorišnim sredstvima na scenu bit će izuzetno težak zadatak, ali dat ćemo sve od sebe kako bi stvorili zanimljiv pozorišni komad. Želimo da to bude i vizuelno i govorno i scenografski i kostimografski i, nadasve, muzički prava bajka koja će nas provesti kroz sve ono što je Halil Džubran na svoj način rekao o Gospodinu Isusu Kristu”, naveo je Pehar, prenijeli su mostarski mediji.

U novoj predstavi igrat će cijeli ansambl HNK Mostar i nekoliko gostiju, a direktor Ivan Vukoja izrazio je posebno zadovoljstvo izvrsnim timom kojeg je reditelj okupio te je poručio kako očekuje dinamičan proces i u konačnici kvalitetnu predstavu.

“Pokušat ćemo zanos i ljepotu Džubranovog stila pisanja pretvoriti u dramske slike. Bit će tu i naše izvorne muzike u savremenim aranžmanima, pjevanja, plesa i referiranja na bogatu evropsku likovnu tradiciju s biblijskim motivima”, izjavio je Vukoja.

U predstavi će igrati Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Dražen Pavlović, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Iva Šimić, Velimir Pšeničnik Njirić i Ana Ljubić.

Dramaturg je Dragan Komadina, autor muzike Gabrijel Prusina, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec. Za koreografiju i scenski pokret zadužena je Jelena Kordić Kuret.

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, teško je odrediti kada će tačno predstava moći biti spremna, ali to bi trebalo biti uskoro, saopćio je HNK Mostar.

(StarMo)