Naslovnica Život HNK Mostar: Predstava o ubijenoj djeci u Vitezu

HNK Mostar: Predstava o ubijenoj djeci u Vitezu

110

Mostar — U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru već duže od mjesec dana traje priprema nove predstave radnoga naziva „Kroz proces 10-6-1993“.

Predstava je inspirirana događajem koji se 10. juna 1993. godine dogodio u Vitezu, na jednom malom dječjem igralištu, prostoru između kuća na kojem su se igrala djeca.

Bilo je primirje između zaraćenih strana, nije se pucalo. U jeku dječje igre na to je mjesto pala granata ispaljena s položaja Armije RBiH. Osmero djece je poginulo. Za taj zločin niko nije odgovarao, saopšteno je iz HNK Mostar.

Autorica i rediteljica predstave je Marina Petković Liker, mostarskoj publici poznata po predstavi „Gnijezdo“, postavljenoj u HNK Mostar 2018. godine, a koja je među ostalim nagradama, osvojila i dva Grand Prixa: u Sarajevu na festivalu „Dani Jurislava Korenića“ Kamernog teatra 55 i Banja Luci na Međunarodnom festivalu glumca ZAPLET 11, gdje je osvojila i nagradu publike za najbolju predstavu.

„Ma koliko nevidljive i zaboravljene u javnosti, tragedije ostaju zapisane duboko u kolektivnoj svijesti i generacijama titraju, utječu, oblikuju svakodnevicu ne samo porodica žrtava nego i svih nas. Kada bi se moglo pogledati događaju u oči, kada bi se moglo dopustiti da se sve priče ispričaju i sve žrtve pokopaju, a svi počinioci kazne, možda bi se prekinula nit konstantnog ratnog titranja, možda bi se izliječile bolne pukotine koje su nastale u srcima ljudi i između njih“, kaže rediteljica Marina Petković Liker.

Pored glumaca HNK Mostar Roberta Pehara, Jelene Kordić Kuret, Ivana Skoke, Nikoline Marić, Mire Barnjaka i Ive Krešića, u predstavi igraju i Iva Šimić, Ana Franjčević, Ana Ljubić, Mario Knezović i Mirela Mijačank Kordić.

Paralelno s nastankom predstave HNK Mostar producira i dokumentarni film o ubijenoj viteškoj djeci i njihovim porodicama. U prošloj i ovoj godini, već su obavljena višekratna snimanja u Vitezu.

Dio video materijala iz filma koristit će se u predstavi, a neki elementi predstave ugradit će se u sam film.

Uz Marinu Petković Liker kao rediteljicu dokumentarnog filma, u produkciji, među ostalom ekipom, učestvuju snimatelji Nives Milješić i Jasenko Rasol, dok je za zvuk u filmu i predstavi zadužen Luka Gamulin.

Pored pozorišne predstave i dokumentarnog filma, HNK Mostar će s ekipom iz predstave i filma producirati i radio dramu na istu temu.

Predstavu će mostarska publika moći pogledati na daskama HNK Mostar 8., 9., 10. i 12. jula 2021. godine. Završetak produkcije radio drame i dokumentarnog filma planiran je u prvoj polovini sljedeće godine.

(StarMo)