Naslovnica Život HNK Mostar obilježava Noć teatra

HNK Mostar obilježava Noć teatra

401

Mostar — Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru za Noć teatra – 16. novembra, svojoj publici poklanja predstavu “Jesenja sonata”, popularnog švedskog filmskog i pozorišnog reditelja Ingmara Bergmana, a u režiji poznatog hrvatskog reditelja Roberta Raponje.

Predstava “Jesenja sonata” premijerno je izvedena u martu ove godine, a njom je prvakinja Drame HNK-a Mostar Sanda Krgo Soldo obilježila 40 godina svog umjetničkog djelovanja.

Osim nje, ostali glumci u predstavi su Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić i Robert Pehar. Kako je još ranije rečeno, ovo je sofisticirana i vrhunska predstava koju su uz reditelja Raponju i glumce, radili dramaturg Dragan Komadina, a odlično pogođenu atmosferu pastorskog imanja te eteričnu likovnost dali su muzikom Andrijan Zovko, a scenskim i kostimografskim rješenjima Jasmina Pacek, saopćio je HNK u Mostaru.

Ulaz na predstavu je besplatan, a ovo je već deseta godina otkako se u BiH na taj način slavi pozorišna umjetnost.

Ove godine Noć teatra obilježava se u 14 bosanskohercegovačkih gradova, a različite manifestacije, predstave i popratni programi organizirat će se u 11 evropskih zemalja.

(StarMo)