Naslovnica Mostar HNK Mostar: Besplatna predstava za godišnjicu osnivanja

HNK Mostar: Besplatna predstava za godišnjicu osnivanja

435

Mostar — Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru večeras u 20 sati obilježit će svoju 26. godišnjicu osnivanja besplatnom izvedbom predstave “Spremni”.

Riječ je o prvoj predstavi u BiH čija je priprema započela i premijera izvedena u korona-krizi. Nastala je prema tekstu mlade i nagrađivane hrvatske autorice Kristine Gavran, a u režiji Jelene Kordić Kuret. Radnja se događa u četveročlanoj porodici u kojoj je zavladala atmosfera tragikomičnog straha od vanjskog svijeta i budućnosti, saopćeno je iz HNK Mostar.

“Uz čestitke godišnjice svim radnicima, prijateljima i publici HNK Mostar, s ponosom mogu istaći kako na početku ove sezone na repertoaru imamo 13 živućih predstava, od kojih je sedam festivalskih do sada nagrađeno s ukupno 24 nagrade”, kazao je direktor HNK Mostar Ivan Vukoja.

O uspješnom početku sezone svjedoči i nagrada ansamblu predstave “Gnijezdo” na upravo završenom 7. festivalu glumca BiH u Konjicu za najbolju kolektivnu glumačku igru. Također, na 39. Kazališnim/pozorišnim igrama u Jajcu, održanim početkom septembra ove godine, predstava “Identitluk”, u koprodukciji HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti, proglašena je najboljom predstavom od strane publike, a stručni žiri nagradio je ansambl predstave za nabolje glumačko ostvarenje festivala.

U ovoj sezoni, pored produkcije novih predstava, HNK Mostar započet će i projekt radionice dramskog pisanja čiji će polaznici u saradnji s Dramskim studijom mladih HNK te BONK studijom učestvovati u produkciji nove pozorišne predstave te kratkog i dokumentarnog filma.

Po prvi put objavljen je i konkurs za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku autora do 35 godina starosti. Prvonagrađeni tekst bit će postavljen na scenu HNK Mostar u 2021. godini.

(StarMo)