Naslovnica Mostar HNK: Moguć generalni štrajk u osnovnim školama

HNK: Moguć generalni štrajk u osnovnim školama

695
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — U Novu godinu sindikati osnovnog obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona prenijeli su otvorena pitanja i stare probleme, javlja BHRT.

Vlada ovog kantona nije ispunila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenta složenosti i poslova za 10 posto od 1. januara 2020.

Ni nakon održanog štrajka upozorenja prije mjesec dana i najava stupanja u generalni štrajk početkom drugog polugodišta, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona još nije odgovorila na njihov zahtjev za održavanjem sastanka o povećanju koeficijenata za plate.

Plata je od 1.1. povećana za 5 posto po Kolektivnom ugovoru i to svim korisnicima budžeta.

Hoće li početi nastava u drugom polugodištu u osnovnim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu još je neizvjesno. Nezadovoljstvo prosvjetara raste, iz vlade nema odgovora na njihov zahtjev za pregovorima o povećanju koeficijenata za 10 posto. Sindikalno članstvo u školama koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku već se izjasnilo o daljnjim sindikalnim aktivnostima.

“Mi smo već proveli referendum. Preko 95 posto članstva se izjasnilo da će podržati sve aktivnosti sindikata koje budemo vodili uključujući i generalni štrajk ako ne dođe do dogovora s vladom”, kaže Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK.

Sindikalisti tvrde kako je prilikom pregovora o Kolektivnom ugovoru Vlada pristala na povećanje plate kroz koeficijente. Pozivaju se na zaključak, te član 35 Kolektivnog ugovora u kojem stoji da će se plata povećavati kroz osnovicu i koeficijente.

“Došao je čin potpisivanja kolektivnog ugovora uz zaključak u kojem stoji i utvrđivanje osnovice i koeficijenata za plate, i mi znamo da osnovicu donosi vlada, a koeficijente u dogovoru sa sindikatima”, kaže Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNK-a.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona odgovaraju kako su uvažili zahtjeve sindikata i osigurali sredstva za naknade za prevoz, te za isplatu pravosnažnih sudskih presuda. Obavezali se se, kažu, Kolektivnim ugovorom i na povećanje plate od 5 posto kroz iduće tri godine. Prosvjetari napominju kako se povećanje odnosi na sve korisnike budžeta.

“Zahtjev njihov koji teško možemo udovoljiti jeste povećanje koeficijenta, što znači kolektivni ugovor, potpisao si ga, trebaš ga poštovati ili napustiti”, kaže Nevenko Herceg, premijer HNK.

“Nije isto 5 posto na 3.000 maraka i na 920 KM, neka nam Vlada umanji osnovicu, ali neka nam vrati kroz koeficijente, to je i dogovoreno”, kaže Slavko Lauš.

Povećanjem koeficijenata, ističu, izjednačile bi se i plate zaposlenih u osnovnim i srednjim školama prema važećem zakonu o radu, što je uvaženo u drugim dijelovima Federacije BiH.

“Da bi bila jednaka plata za istu stručnu spremu to stoji u zakonu o radu i to nas štiti, to ćemo tražiti putem štrajka ako bude članstvo za to”, kaže Omer Tipura.

Sindikalisti su nezadovoljni i brzinom isplata sudske presude po tužbama. Isplaćuju se, tvrde, samo onima koji su pristali na nagodbu s vladom. Stav Sindikata učitelja je poznat, čeka se izjašnjavanje sindikalnog članstva u školama koje nastavu izvode na bosanskom jeziku o tome jesu li za stupanje u generalni štrajk.

(StarMo)