Naslovnica Mostar HNK: Ministarstvo za boračka pitanja podržalo 1.871 studenta

HNK: Ministarstvo za boračka pitanja podržalo 1.871 studenta

211
foto arhiva

Mostar — Ministarstvo za boračka pitanje HNK podržalo je 1.871 studenta subvencijom sufinansiranja plaćanja olakšica kod plaćanja naknada u obrazovnim ustanovama.

Ministarstvo za boračka pitanja HNK u saopštenju za javnost u petak je navelo da već treću godinu uspješno provodi mjeru subvencioniranja plaćanja naknada upisa u obrazovne ustanove, i to redovnim studentima koji studiraju na javnim visokoškolskim institucijama na području HNK.

“Pri izradi novog zakona o dopunskim pravima boraca uočili smo da studenti djeca boraca nemaju ista prava na svim javnim visokoškolskim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te smo u saradnji sa senatima Sveučilišta i Univerziteta htjeli ukloniti diskriminaciju iz čega je proizišlo donošenje ove mjere, kojoj je primarni cilj izgradnja i razvoj kompetencija, tj. davanje doprinosa kroz podršku većem stepenu obrazovanja i kvaliteta u izgradnji i razvoju članova akademske zajednice iz reda djece boraca, a također i kao pomoć socijalno ugroženim pojedincima iz boračke populacije”, navode iz Ministarstva.

2019. za ovu namjenu izdvojeno je 100.000 KM, te su na taj način subvencionirana 399 studenata. Naredne 2020. godine broj je uvećan i kroz ovu mjeru pozitivno je riješeno 1207 studenta u ukupnom iznosu od 260.250 KM.

Prema ustaljenoj proceduri na javni oglas za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na olakšice kod plaćanja naknada u obrazovnim ustanovama u 2021. godini ukupno su pristigle 1989 prijave.

Odlukom Ministarstva odabrano je 946 studenta i odlukom Vlade HNK još 925 studenta, što znači da je za realizaciju ovog programa pozitivno riješeno ukupno 1871 zahtjev za što je utrošeno 397.650 KM, naveli su iz Ministarstva za boračka pitanja HNK.

(StarMo)