Naslovnica Mostar HNK: Kršenja mjera samoizolacije

HNK: Kršenja mjera samoizolacije

340
foto: ilustracija

Mostar — U posljednja 24 sata, u Operativni centar civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaprimljene su 23 prijave građana u vezi sa korona virusom (COVID-19), a odnosile su se na osobe koje su došle iz drugih zemalja i ne pridržavaju se mjera samoizolacije. To je saopšteno jutros iz OC-a CZ-e HNK-a.

Tako su na području Čapljine u protekla 24 sata primljene tri prijave o nepridržavanju samoizolacije. Podaci o tome su poslani policiji na daljnje postupanje.

U Čitluku, izdata su rješenja o izolaciji za 58 lica.

Na području Neuma, tokom jučerašnjeg dana zabilježeno je kršenje rješenja o samoizolaciji kod jedne osobe, te je bilješka proslijeđena sanitarnom inspektoru.

Iz Doma zdravlja Neum potvrđeno je da su izdata četiri nova rješenja o samoizolaciji, te je do sada izdato sveukupno 10 takvih rješenja na područja Općine Neum.

U toku jučerašnjeg dana Javno komunalno preduzeće (JKP) Jablanica vršilo je dezinfekciju dječjih igrališta, te zajedničkih prostorija u zgradama kolektivnog stanovanja.

U večernjim i noćnim satima 19. na 20. marta 2020. godine, vršene su aktivnosti na pranju i dezinfekciji ulica (JKP Jablanica i Vatrogasci).

Prema informacijama iz Doma zdravlja Jablanica, trenutno je 38 osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji, dok je jedna osoba upućena na dodatne pretrage u RMC Mostar.

U opštini Prozor, juče su pripadnici Policijske stanice (PS) Prozor-Rama izvršili provjeru poštivanja odluke o zatvaranju ugostiteljskih objekata, te utvrdili da tu odluku poštuju svi vlasnici tih objekata.

U jutarnjim satima u četvrtak, pripadnici PS Prozor-Rama izvršili su provjeru 10 osoba kojima je izdata zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije, te utvrdili da osam osoba poštuje izrečenu mjeru, dok dvije osobe nisu poštivale mjeru samoizolacije, te je za njih sačinjena službena zabilješka koja je upućena Sanitarnom inspektoru radi izricanja sankcija.

PS Prozor je istog dana od PU Konjic zaprimila spisak od 13 putnika koji su ušli u BiH, te im je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije, a nalaze se na području te općine. Pripadnici PS Prozor-Rama izvršili su provjeru tih osoba, te utvrdili da jedanaest osoba poštuje izrečenu mjeru samoizolacije, dok dvije osobe nisu poštovale samoizolaciju, te je za njih sačinjena službena zabilješka koja je upućena sanitarnom inspektoru radi izricanja sankcija.

Iz OC-a CZ-e HNK-a podsjećaju da su, u cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim i ostalim službama, brojevi telefona za sve informacije o koronavirusu 121; 036 327 387; 063 000 121.

(StarMo)