Naslovnica Izdvojeno HNK: Još 2 miliona KM za “utopljavanje škola”

HNK: Još 2 miliona KM za “utopljavanje škola”

532

Mostar — Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u okviru Projekta „Energetska efikasnost u BiH” s predstavnicima Doma zdravlja Čitluk, Srednje prometne/mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru, Doma zdravlja u Čapljini, Srednje škole u Prozor-Rami i Narodnog univerziteta u Konjicu potpisao Sporazum o razumijevanju.

“Projekat energetske efikasnosti u koji smo do sada uložili više od 15 miliona KM je jedan od najvažnijih projekata moje Vlade. Na ovaj korak odlučili smo se procijenivši kako je to najefikasniji i najisplativiji način na koji možemo poboljšati uslove boravka i rada u javnim institucijama. Tu, prije svega, mislim na oblast obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, ali i na druge javne objekte jer današnjim činom potpisivanja Sporazuma o energetskoj obnovi još pet objekata korak smo bliže ostvarenju zacrtanog cilja – obnoviti sve javne objekte u našem kantonu”, rekao je premijer Herceg, te dodao “izgled i nova energetska vrijednost institucija koje su do sada obnovljene i „utopljene“, a još više zadovoljstvo onih koji u njima borave, potvrđuju ispravnost odluke i dodatno nas osnažuju da nastavimo započete aktivnosti.

Podsjetiti ću na to kako smo kreditnim, donatorskim i budžetskim sredstvima do sada energetski utoplili više od 30 objekata, a efekti provođenja Projekta već su uvelike vidljivi kroz ugodniji boravak učenika i djelatnika ovih ustanova, značajna smanjenja troškova energije, kao i poboljšanje vizualnog izgleda prostora u kojem živimo” – zaključio je premijer Herceg.

Anđa Markić, direktorica Srednje škole u Prozor-Rami, u ime svih potpisnika Sporazuma o razumijevanju, zahvalila se riječima “hvala Vladi HNK, osobito premijeru dr. sc. Nevenku Hercegu što je prepoznao potrebu institucija kojima smo na čelu, te ih uključio u Projekat energetske efikasnosti u BiH. Sigurna sam u to kako ćemo po završetku ovog projekta ostvariti značajne uštede kada su u pitanju troškovi energije, ali i ono što je jako bitno, učenicima i djelatnicima osigurati optimalnije i ljepše uslove boravka i rada”. – istaknula je direktorica Marić.

Danas potpisanim sporazumom predviđena je obnova Doma zdravlja Čitluk, Srednje prometne/mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru, Doma zdravlja u Čapljini, Srednje škole u Prozor-Rami i Narodnog univerziteta u Konjicu za što će biti uloženo oko 2 miliona KM.

(StarMo)