Naslovnica Mostar HNK: Izdato 20 rješenja o samoizoliranju

HNK: Izdato 20 rješenja o samoizoliranju

523

Mostar — Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, zadužen za poduzimanje mjera zaštite stanovništva od koronavirusa, poziva osobe koje su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja, odnosno Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, bez obzira imaju li simptome bolesti ili ne, da se telefonski jave svom porodičnom ljekaru od kojeg će dobiti daljnja uputstva.

Poziv se odnosi na osobe s mjestom prebivališta u HNK, saopšteno je utorak nakon sastanka članova Kriznog štaba i direktora te predstavnika domova zdravlja, koji su dobili smjernice o daljnjem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa.

Na sastanku je naglašeno da osobe u samoizoliranju, koje su u radnom odnosu, bez poštivanja postupka dobivenog od porodičnog ljekara, neće moći ostvariti pravo na bolovanje.

“Osobe koje nemaju prebivalište, a nalaze se u HNK, te su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja, bez obzira imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju se telefonski javiti Zavodu za javno zdravstvo HNK radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te ostati u kućnom samoizoliranju”, navodi u saopštenju Krizni štab.

Od ponedjeljka do petka, tokom radnog vremena mogu se javiti na broj: 036/551-478, a van radnog vremena i vikendom mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve: 061/713-741 i 061/327-281.

Iz Kriznog štaba podsjećaju kako je do sada izdato 20 rješenja o samoizoliranju na području HNK, navodi se u saopštenju.

(STarMo)