Naslovnica Mostar HNK: Epidemiološka situacija u kantonu povoljna

HNK: Epidemiološka situacija u kantonu povoljna

328

Mostar — Dr.Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, zajedno sa saradnicima, održao sastanak s prim. dr. Nerminom Avdićem, direktorom Zavoda za javno zdravstvo HNK o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u HNK.

Istaknuvši kako je epidemiološka situacija u Kantonu povoljna, pozvali su građane da i dalje budu odgovorni i poštuju sve naredbe, mjere i preporuke koje su, a u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, i dalje na snazi.

Odlukom Vlade F BiH o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području F BiH od 31. maja 2020. godine prestale su važiti sve naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, kao i ranije naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, sa radom su nastavili Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva i krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva.

Slijedom navedenog, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obavezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstava zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravna i fizička lica.

Na sastanku je zaključeno da se, zbog brojnih pitanja građana i interesa javnosti, na službenoj stranici Vlade HNK i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK objave naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje su sada na snazi.

(StarMo)