Naslovnica Mostar HNK: Desetine požara, devet još aktivno

HNK: Desetine požara, devet još aktivno

321

Mostar — Devet požara u pet lokalnih zajednica je još uvijek aktivno, od ukupno 30 požara koji su u protekla 24 sata registrovani širom Hercegovačko-neretvanskog kantona.

To su javili jutros iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK-a.

U Mostaru su zabilježena četiri požara. Pored ostalih, od 13 sati gori trava, nisko rastinje i šuma na području zvanom Mala Rujišta. “Na terenu su pripadnici DVD (Dobrovoljno vatrogasno društvo) Rujišta i radnici Šumarstva. Požar aktivan”, stoji u izvještaju CZ-a.

StarMo podsjeća, riječ je o požaru koji je sinoć došao i do brda iznad sela Kuti, na sjevernom području Grada Mostara.

U izvještaju CZ-a HNK-a stoji da je od juče aktivno pet požara na području opštine Konjic. Gori šuma u Ovčarima, mjestu Ljuta, kod Pokojišta, u Ljesovini, te na lokalitetu Žljebovina, u Glavatičevu.

U opštini Jablanica, od tri požara u posljednja 24 sata, aktivan je onaj od 5. aprila u podnožju planine Bokševice, mjestu Dubrave. Proširio se i zahvatio plato prema selu Mrakovo. “Vatrogasci su intervencijom zaustavili kretanje požara prema selu. Teren je nepristupačan i velika je požarna linija. Požar je i dalje aktivan”, navodi se u izvještaju CZ-a.

Od šest požara u opštini Prozor-Rama, u utorak od 10 do 17:30 sati u blizini sela Ustirama gorjela je šuma i nisko rastinje. “Požar se proširio prema Kleku. I dalje je aktivan”, javljaju iz CZ-a.

Na području opštiner Čitluk, u utorak od 13 sati gori trava i nisko rastinje na Trtlama. “Požar je aktivan zbog nepristupačnog terena”, stoji u izvještaju CZ-a HNK-a.

U biltenu se navodi i da je na čapljinskom području zabilježeno 9 požara u protekla 24 sata, a u šest navrata na različitim lokalitetima gorjeli su šuma i nisko rastinje.

(StarMo)