Naslovnica Mostar HNK: Cijena markice ostaje 20 KM

HNK: Cijena markice ostaje 20 KM

690

Mostar — Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru razmatralo je, među ostalim, Izvještaj o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, Izvještaj o liječenju izvan HNK i Izvještaj o potrošnji lijekova s Liste lijekova, saopšteno je iz ZZO-a HNK-a.

U izvještaju o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana evidentan je porast refundiranih doznaka za 0,9 posto i troškova po istima za 7,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Rezultati analize podataka o provedenim liječenjima osiguranika izvan HNK za proteklih devet mjeseci 2019. godine pokazuju povećanje broja realiziranih uputnica i smanjenje troškova liječenja za 103.000 maraka u poređenju sa podacima za isti period 2018. godine.

U analiziranim podacima i dalje je prisutan trend porasta broja oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne može dovršiti u ugovornim bolničkim ustanovama unutar HNK, a ovo se najviše odnosi na maligne bolesti kod osiguranika svih starosnih grupa i na oboljenja u pedijatrijskoj populaciji.

Poređenjem podataka o potrošnji lijekova s liste lijekova zabilježen je blagi porast broja izdatih recepata i finansijski porast potrošnje od 2,1 posto.

Promatrajući ukupnu potrošnju lijekova s Liste lijekova, uočen je blagi porast broja pacijenata koji koriste pravo liječenja lijekovima s pozitivne liste, a na hroničnu terapiju i dalje otpada preko 85 posto od ukupne potrošnje lijekova s Liste.

Upravno vijeće razmatralo je i Izvještaj o potrošnji ortopedskih pomagala, koji je pokazao da je u prvih devet mjeseci 2019. godine primjetan pad ukupnog broja realiziranih odobrenja za 6 posto i rast utrošenih finansijskih sredstava za 0,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvještaj o finansijskom poslovanju Zavoda za period od 1. januara do 30. septembra 2019. godine pokazuje kako su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 108,84 miliona maraka što je 3,82 posto više od planskog prosjeka, a izvršeni rashodi niži su od planiranih za 4,43 posto, budući da nije realiziran veći broj jednokratnih isplata i projektnih aktivnosti čiji trošak se odnosi na cijelu godinu.

Direktor ZZO-a HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako su odgovorno planiranje i upravljanje raspoloživim sredstvima ključni za stabilnost Zavoda i zdravstvenog sistema HNK-a.

“Rezultati izvršenja Finansijskog plana Zavoda za proteklih devet mjeseci potvrđuju kako smo i ovu godinu planirali odgovorno. S obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju očekujemo da će se do kraja godine zaustaviti rast poreznih prihoda, a podići izvršenje rashoda prema planu. Prema navedenom, naša realna očekivanja su da ćemo i ovu godinu završiti pozitivnim finansijskim rezultatom”, kazao je Bošnjak.

Nakon usvojenih izvještaja Upravno vijeće Zavoda razmatralo je i usvojilo pet odluka među kojima je i Odluka o visini premije osiguranja za 2020. godinu, a prema usvojenoj odluci cijena markice, kao i ranijih godina, ostaje 20 maraka po osiguranoj osobi, stoji u saopštenju iz ZZO-a HNK-a.

(StarMo)