Naslovnica BiH HNK: Četiri objekta pod karantinom u Čitluku

HNK: Četiri objekta pod karantinom u Čitluku

544
Međugorje, foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Prema podacima sanitarnog inspektora, na području opštine Čitluk u izolaciji su bile 173 osobe, 66 osoba je napustilo izolaciju, dok se 107 osoba i dalje nalazi u izolaciji.

To se navodi u jutrošnjem, redovnom izvještaju za protekla 24 sata Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Objekti pod karantinom su Majčino selo, Župni ured Međugorje, Samostan Miletina i Radio Mir Međugorje”, stoji u izvještaju.

Dodaje se i kako su volonteri Crvenog križa, uz svakodnevno dostavljanje hrane i lijekova penzionerima i ostalom ugroženom stanovništvu, podijelili 36 paketa osnovnih prehrambenih namirnica u mjesnim zajednicama Brotnja.

Od Federalnog Civilnog križa zaprimljen je 1 šator, 1 veliku ceradu, 20 deka, 2 poljska kreveta, 300 komada plastičnih rukavica, 120 bočica sa vodom i 80 bočica sa sokom.

U opštini Konjic, ukupan broj kontrolisanih lica po svim osnovama je 217. Nisu evidentirane osobe koje su prekršile Naredbu o izolaciji i Naredbu o zabrani kretanja. Za 127 osoba je prastala mjera boravka u izolaciji. Opštinskoj službi za inspekcijske poslove upućena je 1 informacija.

Što se tiče rada Opšte bolnice Konjic, on se odvijao po rasporedu rada, dežurstava i pripravnosti. Svi primljneni pacijenti nemaju veze sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Izolatorij je u potpunosti spreman.

Na području opštine Stolac nije bilo nepoštivanja policijskog sata, kao i izolacije i samoizolacije. Osobe pozitivne na COVID-19 nisu registrovane.

Što se tiče Neuma, kršenje mjera samoizolacije, kao ni drugih izdatih naredbi nije evidentirano.

Pošto su u toku dana potvrđena dva nova uzorka na COVID 19, Opštinski štab Civilne zaštite Jablanica je donio Odluku da se hitno izvrši dezinfekcija zgrade opštine Jablanica. JKP„Jablanica“ d.d. u stečaju je izvodilo radove na rekonstrukciji dodatnih prostora za potrebe izolatorija, a BH Telekom je radio na uspostavljanju PTT instalacija u cilju obezbjeđenja telefonskih priključaka u svim prostorijama izolatorija.

U Domu zdravlja Jablanica do petka 3. aprila je uzeto ukupno 245 sanitarnih upitnika. U izolaciji se nalazi 50 osoba, dok je 195 osoba napustilo izolaciju. U toku dana potvrđena su dva nova nalaza na COVID-19, dok su dva nalaza bila negativna. Na području Općine Jablanica 7 osoba je pozitivno na COVID-19. U toku dana nisu uzimani novi uzorci na pomenuti virus.

Policijska stanica Jablanica je izvršila 23 kontrolne provjere samoizolacije u kojima nije bilo kršenja naredbi. Kršenja Naredbe o zabrani kretanja nije evidentirana.

Radnici Policijske stanice Prozor-Rama izvršili su provjeru 62 osobe kojima je izrečena zaštita zdravstvene mjere samoizolacije i utvrdili da se sve osobe pridržavaju navedene mjere.

Na području opštine Prozor prijavljeno je 7 osoba koje su stigle iz inostranstva te im je izrečena zaštitna mjera samoizolacije. Na području ove opštine do sada su evidentirana 303 lica pristigla iz inostranstva i 5 osoba sa prebivalištem u drugim opštinama BiH. Do sada je 215 osoba izišlo iz zaštitne mjere samoizolacije dok se pod istom mjerom nalazi 86 osoba, javili su iz OC-a CZV-a HNK-a.

(StarMo)