Naslovnica Mostar HNK: Angažiraju nezaposlene inspektore?

HNK: Angažiraju nezaposlene inspektore?

328
Pero Pavlović

Mostar — Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona razmatra se angažiranje nezaposlenih sanitarnih inspektora kao potpore nadležnim općinskim/gradskim inspekcijama pri kontroliranju poštivanja epidemioloških mjera na području tog kantona.

– Na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite nadležne inspekcije će pojačati inspekcijsku kontrolu nad poštivanjem mjera, a razmatrana je i mogućnost da se angažiraju nezaposleni sanitarni inspektori kao podrđka nadležnim općinskim/gradskim inspekcijama – kazali su Feni iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

Napomenuli su kako taj štab nije nadležan za kontrolu poštivanja epidemioloških mjera te da je to u ingerenciji nadležnih inspekcija i policije.

– Rad ugostiteljskih objekata je nešto što je u ingerenciji jedinica lokalne samouprave. Sanitarni inspektori jedinica lokalne samouprave trebaju i moraju vršiti kontrolu provođenja mjera koje su na snazi. Tamo gdje unutar jedinice lokalne samouprave određena inspekcijska služba treba asistenciju MUP-a može je i zatražiti. Unutar MUP-a postoji dobra volja da policija asistira kod provođenja bilo koje mjere koju naloži inspekcijska služba – kazao je ranije u srijedu novinarima glasnogovornik Kriznog štaba Pero Pavlović.

Dodao je kako Krizni štab zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo čini sve kako bi podstakao da se jedinice lokalne samouprave maksimalno uključe u kontrolu provođenja mjera.

– Niko ne brani jedinici lokalne samouprave, jer ih ima koje nemaju nikako sanitarnog inspektora, da povuku sa Zavoda za zapošljavanje ljude koji imaju završenu školu te prirode i da im daju ovlasti da mogu obavljati spomenute poslove – kazao je Pavlović.

Još jednom je pozvao sve građane na dosljedno poštivanje mjera.

– Pozivamo još jednom da se one mjere koje su na snazi poštuju i pozivamo sve one koji su nadležni da vrše kontrolu provođenja spomenutih mjera to čine još snažnije i odgovornije – poručio je Pavlović.

Upitani o ponovnom uvođenju online nastave, iz Kriznog štaba su istakli kako će po potrebi prilagođavati način odvijanja nastave prema procjeni epidemiološke situacije.

Dodaju da im Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta dostavlja redovne izvještaje te da Zavod za javno zdravstvo prati epidemiološku situaciju u školama.

(StarMo)