Naslovnica Izdvojeno HNK: 54 nova slučaja koronavirusa!

HNK: 54 nova slučaja koronavirusa!

339
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Tokom današnjega dana, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 testirano je 116 uzoraka. Pozitivnih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ukupno 54 i to 50 iz Stoca, 3 iz Mostara i 1 iz Čitluka, saopštio je Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

“S obzirom na evidentno pogoršanu epidemiološku sliku, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i scoijalne zaštite iznova je pozvao građane na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite – držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja lične higijene i higijene prostora”, saopšteno je iz Kriznog štaba HNK-a.

Od jedinica lokalne samouprave traže provedbu pojačane inspekcijske kontrole svih inspekcija prema Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U ustanovama socijalne zaštite sa smještajem korisnika obustavljaju se posjete korisnicima i izlasci korisnika.

Svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite sa smještajem korisnika i u dječjim vrtićima testirat će se svakih 21 dan do daljnjeg. Testiranje se vrši prema propisanoj proceduri nadležne zdravstvene ustanove. Za provedbu ove mjere odgovorne su ustanove socijalne zaštite, dječji vrtići i nadležne zdravstvene ustanove.

“Nalaže se zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostava trijažnih/febrilnih punktova, te su o tome obavezni dostaviti izvještaj Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona najkasnije do 30. 06. 2020. godine”, saopštio je Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

(StarMo)