Naslovnica Mostar HNK: 16 oboljelih od koronavirusa u 24 sata

HNK: 16 oboljelih od koronavirusa u 24 sata

472
Pero Pavlović

Mostar — U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u protekla 24 sata novih je 16 slučajeva koronavirusa, rečeno je u subotu na video press-konferenciji kantonalnog Štaba civilne zaštite.

“U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 testirano je 158 uzoraka. Pozitivnih iz naše županije ukupno je 16 – iz Mostara 6, iz Jablanice 2, iz Čitluka 6 i iz Čapljine 2”, izjavio je portparol Štaba CZ HN kantona, Pero Pavlović.

Dr. sc. Svjetlana Grgić, specijalista infektolog sa Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar kazala je da se u Covid-19 bolnici u Mostaru trenutno liječi 26 oboljelih od bolesti koju izaziva koronavirus.

“Od toga je 8 bolesnika na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, znači to je situacija kada su bolesnici u potpunosti prepušteni respiratoru i njih dvoje na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, kada u tom slučaju već plućna funkcija počinje raditi, a respirator samo potpomaže istu”, rekla je dr. Grgić.

Ona je dodala i da je šest bolesnika na potpornoj terapiji kisikom, a ostali bolesnici su stabilno i bez pogoršanja.

U petak, dvoje bolesnika je otpušteno na kućno liječenje, kazala je takodje dr. Grgić. “Moram naglasiti ovdje da je do sada u našoj bolnici uspješno izliječeno pet bolesnika, koji su liječeni od Covid-infekcije i isti otpušteni svojoj kući”, dodala je dr. Svjetlana Grgić.

(StarMo)